Britanci okreću leđa prazničnoj potrošačkoj groznici, cveta novi ekološki biznis

Drvo na Trafalgar skveru možda je najpoznatija Božićna jelka na svetu. Svake godine Kraljevina Norveška pokloni jedno takvo drvo Ujedinjenom kraljevstvu u znak zahvalnosti za pomoć kraljevskoj porodici, ali i norveškim antifašistima u Drugom svetskom ratu.

Kada u januaru bude uklonjeno, to drvo biće reciklirano i to je u duhu novog ekološkog Božića.

Većina nas ne dobija jelku na poklon. Ove godine u Britaniji najviše se kupuju jelke u saksijama – od patuljastih do impozantnih veličina. Međutim, mnogi nemaju gde da posade to drveće kada praznici prođu. Zato cveta novi biznis.

„Kupci biraju veličinu i naručuju jelku već početkom novembra. Onda mogu da dođu u rasadnik i izaberu drvo. Jelke su žive i veoma su teške. Kada ih odnesu kući, one tamo ostaju tokom Božićnjih praznika, a zatim se vraćaju ovamo i priključuju se na poseban sistem za navodnjavanje. Brinemo o njima do naredne godine“, kaže Ketrin Lavles, osnivač „Londonskih iznajmljivača jelki“.

Tako jedna porodica može svake godine da ima istu Božićnu jelku.

„Mnogi ljudi se baš potresu u januaru kada vide koliko je lepo drvo propalo. Nismo protiv sečenih jelki. Jelke u saksiji imaju svoja ograničenja. Ne mogu da porastu preko dva i po metra. No, hteli smo ljudima da pružimo nov način nabavke jelki“, dodaje Lavles.

I ambalaža se menja. Ukrasi se po radnjama pakuju u drvene ili kartonske kutije, a šta je sa pakovanjem jelki?

„Ove godine koristimo nove bio-razgradive mreže za pakovanje jelki. Napravljene su od stoprocentno biljnih vlakana. Zato će se raspasti i postati deo komercijalnog humusa ili potpuno nestati. Neće za sobom ostaviti mikroplastične čestice“, priča Rasel Parkins, vlasnik rasadnika „Dejn end“.

Cvećari drže obuke kako napraviti ukrase od prirodnih materijala. Kraljičini vrtlari preporučuju bazu od vrbinog drveta, koju je lako ukrasiti zimzelenim granjem, šišarkama i bobicama ubranim u prirodi ili bašti. Može da posluži i suvo voće. Sve se može obojiti farbom za kolače.

Plastika polako predaje primat prirodnim materijalima. Zašto kupiti ukrase kada možete da ih napravite sami bukvalno uz pomoć štapa i kanapa i da se dobro zabavite

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar