Bramerc u Savetu bezbednosti UN osudio veličanje Ratka Mladića na muralu

Serž Bramerc se danas, povodom svog šestomesečnog izveštaja, obratio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i tom prilikom se osvrnuo i na pitanje murala Ratku Mladiću u Beogradu.

„Mural Ratku Mladiću u Beogradu i publikacije ekstremnih grupa dijaspore iz Ruande imaju jednu zajedničku tužnu stvar. Oni pokazuju da danas, više od dvadeset pet godina kasnije, još uvek postoje oni koji negiraju, relativiziraju i minimiziraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima“, rekao je Bramerc, objavljeno je na sajtu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Bramerc je u svom izveštaju upitao kako je moguće da „mnogi još uvek Mladića vide kao heroja srpskog naroda, nakon što je osuđen na doživotni zatvor na sudu na osnovu ogromnih dokaza o njegovim zločinima“.

„Nažalost, čini se da istina i pravda prečesto ne dobijaju podršku koja im je potrebna, rečima i delima“, rekao je Bramerc.

„Vlada Hrvatske sprečava istragu zločina nad bosanskim Srbima“

On je, takođe, osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad pripadnicima srpskog naroda u BiH. „Kakvu poruku šalje vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima“, rekao je Bramerc.

On je upitao i „kako bošnjački političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivični progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim“, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i bezbednosti“, naglasio je Bramerc.

Istakao je važnost saradnje haškog tužilaštva sa tužiocima za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije.

Bramerc je rekao da su tužiocima za ratne zločine u Srbiji, na njihov zahtev, ustupljene „dve važne istrage protiv osumnjičenih visokog ranga“, kao i dokazi u dva predmeta protiv osumnjičenih „srednjeg“ ranga, koji su preuzeti od BiH, prenosi RSE.

Predsednik Mehanizma sudija Karmel Ađius i predstavnici SAD i Velike Britanije u Savetu bezbednosti UN još jednom su pozvali Srbiju da ispuni „svoju međunarodnu obavezu i izruči Hagu dvoje radikala Petra Jojića i Vjericu Radetu“.

Predstavnik SAD je, kako navodi RSE, izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog nesaradnje Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

„Srbija ima obavezu da sarađuje sa Mehanizmom i pozivamo je da postupi po nalogu tog suda, da uhapsi i izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Jojića i Radetu“, istakao je američki diplomata.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar