Božić se danas proslavlja i u Rusiji, Vitlejemu, Egiptu…

Poglavar Ruske pravoslavne crkve poželeo je vernicima mir i okončanje svih sukoba, dodavši da veruje da će 2022. godina biti mirnija od prethodne. Zatražio je od vernika da budu milostivi i tolerantni prema okruženju.

„Neka Božji blagoslov bude iznad svih nas i da kroz ovu Božićnu službu uđemo u Novu godinu, uz nadu da će biti bolja od 2021. Čestitam svima praznik Hristovog rođenja“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je Božićnoj službi u Crkvi nerukotvorenog lika Gospodnjeg koja se nalazi u Novom Ogarjevu, predsednikovoj rezidenciji u moskovskoj regiji.

Ruski predsednik proslavlja Božić svake godine u drugoj crkvi, izvan Moskve.

U Vitlejemu, u Crkvi Hristovog rođenja jerusalimski patrijarh Teofilos Treći služio je liturgiju.

Prisustovao je i palestinski predsednik Mahmud Abas. Zbog kovid mera i straha od omikron soja bilo je manje vernika nego što je uobičajeno za božićne praznike.

Kopti proslavljaju Božić u Egiptu 

U Egiptu su pravoslavni hrišćani – Kopti proslavili Božić. U Crkvi Hristovog rođenja u novoj prestonici zemlje, istočno od Kaira, liturgiju je služio čelnik koptske crkve papa Tavardos Drugi.

Uz vernike, službi je prisustvovao i predsednik Abdel Fatah el Sisi. U Egiptu pravoslavni hrišćani čine 10 odsto stanovnika stomilionske nacije.

„Želim sretnu novu godinu hrišćanima i svim ljudima širom sveta. Nadam se da će ova pandemija da nestane i da će svima biti bolja godina nego 2021“, istakao je jedan vernik iz Kaira.

Božić slave i u Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski u čestitki vernicima poručuje da je ovo vreme za izmirenje i međusobno razumevanje.

Praznik slave i Jermeni u Iraku koji su se molili za mir i bezbednost. Služba je održana u Jermenskoj pravoslavnoj crkvi u Dohuku, u kurdskom delu zemlje. Oko 4.000 Jermena živi tamo, a postoje četiri jermenske crkve.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar