Borelj: Bez EU nema pregovora Rusije i SAD o garancijama

Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima, izjavio je Borelj u intervjuu za nemački list Velt.

„Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama“, poručio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

O toj temi, kako je naveo, ne mogu da pregovaraju samo dve države – SAD i Rusija ili NATO i Rusija – „čak i ako Moskva to tako zamišlja“.

„Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO-a. Ako Moskva, kako je najavljeno, namerava da od januara razgovara o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi i bezbednosnim garancijama, onda je to pitanje koje se tiče ne samo Amerike i Rusije. EU treba da učestvuje u tim pregovorima, jer takvi pregovori imaju smisla samo ako će se voditi u bliskoj saradnji i uz učešće EU“, naglasio je Borelj.

On je dodao i da američki državni sekretar Entoni Blinken deli ovo mišljenje.

„Rusija želi da govori o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi bez uključivanja EU – ovo je apsurdno. Mi to ne prihvatamo“, izjavio je on.

Borelj navodi i da je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora.

„Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici – oni kažu ovo su moji uslovi. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno u pogledu Ukrajine“, tvrdi Borelj.

On je napomenuo da ako do pregovora, kako je planirano, dođe, onda treba razgovarati ne samo o Ukrajini i širenju Alijanse.

„Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari“, izjavio je u intervjuu Borelj.

Među takvim događajima, on je naveo pitanje poštovanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji i situaciju oko Alekseja Navaljnog.

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to videti, ali da EU „ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar