Aplikacija „Aber“ – informacije bitne za pripadnike nevećinskih zajednica na KiM na jednom mestu

Aplikacija je dostupna korisnicima android uređaja i pruža informacije na srpskom, bosanskom, turskom, romskom i goranskom jeziku.

„Objasnili smo sve dostupne mehanizme u okviru kosovskih zakona i ustava koji pružaju pripadnicima svih nevećinskih zajednica priliku da odbrane svoja ljudska, a pre svega manjiska prava. Potrudili smo se da u aplikaciji imamo dostupne informacije o nevladinim organizacijama i medijima iz nevećinskih zajednica“, objasnio je Igor Marković iz NVO „Aktiv“.

Platforma sadrži informacije o svim važnim institucijama (Skupštini u Prištini, vladi i ministarstvima, policiji itd), mehanizmima za zaštitu prava, medijima i nevladinim organizacijama, uključujući sažeti opis, adresu, broj telefona, imejl, link ka društvenim mrežama, veb sajtu, kao i geolokaciju.

„Fokus aplikacije je bio na korisniku, ne na instituciji. Korisnik će biti taj kome će biti pružene sve informacije na njegovom maternjem jeziku. Ponosni smo da je aplikacija dostupna na pet jezika“, kazao je Marković i dodao da će naredne godine ta aplikacija biti dostupna i na albanskom.

„Aber“ aplikacija je izrađena u okviru projekta „Unapređivanje prava nevećinskih zajednica putem digitalnih i zagovaračkih aktivnosti“, implementiranog od strane NVO „Aktiv“, uz podršku Međunarodnog Olof Palme centra.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar