AKS poziva Vučića da ne proglasi izmene Zakona o eksproprijaciji

AKS je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukazujući u dopisu predsedniku na niz svojih zamerki na Zakon, koji je u petak 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri.

Juče i danas u nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja ovih zakonskih izmena.

AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama morala pre skupštinske procedure da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti javnosti, kako građana tako i stručne javnosti.

„Pozivamo Vas da stanete u odbranu već propisanog načina donošenja zakona i podzakonskih akata“, navodi se u dopisu predsedniku u koji je Tanjug imao uvid.

U vezi sa usvojenim izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, AKS je u dopisu navela više odredbi koje, kako navodi, izazivaju zabrinutost.

Pored hitnosti usvajanja, bez javne rasprave, za AKS je sporna naknada za eksproprisanu imovinu, jer pravi razliku u naknadi između legalno i nelegalno sagrađenih objekata.

AKS kao sporno vidi i povezivanje ovog zakona sa Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je usvojen prošle godine.

Na kraju je upozorila i na odredbe o postavljanju privremenog zastupnika za sopstvenike koji su nepoznati, preminuli, a zaostavština nije raspravljena, podsećajući da AKS već ima ustanovljen kol centar za postavljenja advokata u postupcima odbrane po službenoj dužnosti, privremenih zastupnika u sudskim postupcima, kao i za predmete besplatne pravne pomoći.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar