Akcija za obnovu spaljene kuće novinara Milana Jovanovića

Na vanrednom onlajn sastanku Radna grupa je apelovala na pravosudne institucije da odluke blagovremeno, bez odlaganja dostavljaju zainteresovanima i izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što odluka Apelacionog suda u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića nije pravovremeno dostavljena svim stranama u postupku, a doneta je još krajem novembra, saopšteno je iz pres-službe Vlade Srbije.

Sastanak je održan povodom odluke Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića u predmetu u kome je oštećena strana novinar Jovanović.

Neophodno je doći do pravnosnažne presude u tom predmetu u najkraćem roku, poruka je Radne grupe, uz opasku da je efikasnost u ponovljenom postupku izuzetno važna, imajući u vidu dosadašnji tok slučaja i trajanje postupka.

U saopštenju se dodaje da članovi Radne grupe očekuju da će ponovljeni deo postupka biti okončan u što kraćem roku, u skladu sa zakonom.

Radna grupa je podržala inicijativu da se organizuje akcija solidarnosti u kojoj će se u narednih mesec dana prikupiti 2,5 miliona dinara potrebnih za obnovu spaljene kuće Milana Jovanovića.

Sredstva za pomoć novinaru Jovanoviću mogu se uplatiti na sledeće žiro-račune:

– Dinarski: 265-1000000017731-14

– Devizni: 265-1100310006448-08

Uplate će se primati do postizanja cilja od 2,5 miliona dinara i kada se dostigne taj cilj namenski račun neće prihvatati nove uplate.

Sve dodatne informacije o akciji solidarnosti mogu se dobiti na SOS telefonu za prijavu napada na novinare (0800 100115), koji je upravo i počeo da radi kao rezultat dogovora u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija koja podržava akciju.

Procena bezbednosti Jovanovića

Radna grupa je predložila, a Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo, da se izvrši procena bezbednosti za Milana Jovanovića.

Takođe, Radna grupa će razmotriti i predložiti Vladi Srbije način na koji bi se u narednom periodu obezbeđivala sredstva koja bi bila dostupna novinarima čija je imovina oštećena izvršenjem nekog krivičnog dela i koja bi se vraćala nakon sprovedenih postupaka obeštećenja od izvršilaca krivičnog dela.

Dogovoreno je da to bude tema na prvom sledećem sastanku Radne grupe kako bi se pronašao trajni mehanizam za slične situacije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS-a, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar