Afroamerikanac drugi put na čelu Njujorka, zakletvu položio posle ponoći na Tajms skveru

Nekoliko minuta nakon što je otkucala ponoć i nakon što je spuštena kristalna kugla, Erik Adams je, držeći fotografiju svoje majke Doroti u jednoj ruci položio zakletvu nad porodičnom biblijom.

„Verujte mi, spremni smo za veliki povratak, jer ovo je Njujork“, rekao je Adams okupljenima na Tajms skveru.

Inače, inauguracija je trebalo da se održi u Kraljevom pozorištu u Bruklinu, u znak zahvalnosti prema glasačima koji žive van Menhetna, koji su ga izabrali. Ipak, od toga se odustalo zbog koronavirusa, i odlučeno je da se održi na Tajms skveru, na otvorenom, gde je prisutvovalo samo 25 odsto od uobičajenog broja ljudi.

Šezdesetjednogodišnji Erik Adams je drugi Afroamerikanac na čelu Njujorka. Na vlast dolazi u trenutku kada se novi soj koronavirusa, omikron, širi među populacijom. Ove nedelje je zabeležen novi rekord po broju novozaraženih u jednom danu – 67.000. Sve je više ljudi u bolnicama.

To nije jedini problem. Stopa nezaposlenosti iznosi 9,4 odsto, što je dvostruko više od državnog proseka. I stopa kriminala je visoka – rast koji se beleži od početka pandemije. 

Inače, Erik Adams je čovek skromnog porekla, sin čistačice koji je napredovao do pozicije šefa policije Njujorka. Tokom kampanje je obećao da će se boriti protiv nejednakosti u ovom gradu, ali nije okrenuo leđa ni biznismenima, piše Njujork tajms.

Inauguraciji je prisustvovao i bivši gradonačelnik Bil de Blazio, koji je u dva mandata bio na čelu Njujorka. Viđen je kako sa svojom suprugom pleše na Tajms skveru, čekajući da sat otkuca ponoć.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar