DOMAĆE ZRNO ZA SVETSKI PROIZVOD: U Srbiju stižu dve velike kompanije za preradu kukuruza u skrob i glukozu

 

Osim korporacije iz Egipta, koja je među najpoznatijima u svetu, razgovaralo se i sa kompanijom iz Kine. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, reč je o agrarnom gigantu, koji poseduje pet fabrika i ima više od 15.000 zaposlenih. Godišnji obrt kineske kompanije je tri milijarde evra. Uz to, u planu je da kod nas zaposli oko 1.000 radnika. Investicija, samo kineske kompanije, mogla bi da bude vredna i više od 200 miliona evra.

Nedavno je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da ima pregovore sa jednima od najvećih prerađivača kukuruza u svetu. Oni će doći u Srbiju i nameravaju da otvore pogon. Tu će prerađivati pola miliona tona kukuruza godišnje.

– To vam je otprilike 70.000 hektara da podmirite samo njihove potrebe – najavio je Nedimović.

– Ali da prave finalne proizvode – amino-kiseline, skrobove, glukoze. Biće to kao da smo od maline napravili ekstra sok, premijum robu. Mi smo zemlja koja ima dosta ove sirovine i zašto bismo prodavali kukuruz na berzi, kad možemo da napravimo skrob ili glukozu.

Foto Arhiva

Zvanični podaci pokazuju da se ukupan izvoz kukuruza, u odnosu na 2010. godinu – duplirao. Tako je, u 2020. godini Srbija prodala 3.604.410 tona, u vrednosti od 582.056.000 evra.

 

Prosečni prinos po hektaru, 2020. godine, bio je 7,9 tona, a ukupne površine pod ovom žitaricom 996.000 hektara. Prinosi se, u zavisnosti od godine, kreću između 6,2 i više od sedam miliona tona.

Stručnjaci u Srbiji saglasni su da naša zemlja treba da se odmakne od primarne proizvodnje i usredsredi na prerađivačku industriju. Tu leži mnogo veća zarada. Ne samo kod kukuruza, već i drugih žitarica. Uz to, ovako velike investicije mogle bi da pokrenu i preradu u našoj zemlji, kod domaćih kompanija. Kukuruzom se ne trguje samo zbog stočne hrane, već zbog daleko šire primene koju on pruža. Od ishrane ljudi do kozmetike. Kod nas se najviše kukuruz prerađuje u etanol, što ne predstavlja mnogo zahtevnu proizvodnju.

SKROBARA „JABUKA“

INDUSTRIJA skroba „Jabuka“ iz Pančeva, sa oko 150 zaposlenih, najstarija je fabrika na Balkanu koja se bavi mokrom preradom kukuruza. Osnovana je 1894. godine, navodi se na njihovom zvaničnom sajtu. Fabrika raspolaže opremom za mokru preradu kukuruza.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar