UDRUŽENJA KAO CRKVENI MIŠEVI: Ekološki pokret Odžaka insistira na potpunom, a ne delimičnom finansiranju iz budžeta

 

Tom stavu, iznetom proteklih dana na javnoj raspravi o finansiranju lokalnih udruženja, suprotstavio se Ekološki pokret Odžaka (EPO), čiji aktivisti smatraju da bi umesto sufinansiranja trebalo preći na čisto finansiranje, pre svega zato što su UG neprofitne organizacije, bez delatnosti kojima bi sticale bilo kakve prihode.

– Sportski klubovi, verske zajednice i političke partije takođe su udruženja građana, a novac iz budžeta dobijaju bez ikakvog uslova. Zbog toga ni za „obična“ udruženja ne bi trebalo da važi sufinansiranje po projektu – izneo je predsednik EPO Ivica Ćirić.

Prema njegovim rečima, delimično finansiranje projekata, na kojem insistira Odeljenje za društene delatnosti OU, dosad je mnoga udruženja diskriminisalo, jer nisu imala potreban novac za obavezno „učešće“.

– Posebno je tvrd stav Odeljenja da sufinansirajući deo ne može da bude nenovčan. U smernicama Ministarstva zaštite životne sredine za 2020. navodi se da podsticajni deo može biti in kind, odnosno u naturi. Nije u redu da to može na republičkom, a ne može na opštinskom nivou – kategoričan je Ćirić.

Ivica Ćirić, Foto T. K.

Ekolozi negoduju i zbog pravila da se projektom ne mogu pokriti redovni troškovi udruženja.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar