U FEBRUARU BEZ ŠTETNIH GASOVA: Kineska železara HBIS u Smederevu počela hladne probe na novoj aglomeraciji

 

U železari HBIS rekli su, za „Novosti“, da je projekat ekološke konstrukcije sistema tretiranja sirovina – kapitalna investicija kakva se radi jednom u više decenija.

Od nje će zavisiti kvalitet vazduha koji je godinama u trećoj kategoriji, posebno u okolini fabrike, i zbog čega stižu brojne pritužbe železari na zagađenje.

Iako je pogon trebalo da bude završen još u julu prošle godine, rokovi su pomereni, a ovih dana sve je spremno za start.

– Projekat se nalazi u fazi hladnog testiranja opreme i trenutno se celokupna linija sinterovanja testira bez materijala. Zatim počinju tople probe, sa materijalom i, ako sve bude u redu, sredinom februara stiču se uslovi za početak probnog rada postrojenja – objašnjava za „Novosti“ Milovan Tasić, generalni menadžer za inženjering i investicije u kompaniji HBIS. Tasić kaže da je HBIS ovim projektom uveo trenutno najbolju raspoloživu tehnologiju za sinterovanje rude i kontrolu zaštite životne sredine. Nova aglolinija će u radu koristiti visokopećni gas, iz fabrike, i biće energetski efikasno postrojenje. Imaće veći kapacitet i bolje upravljanje postrojenjem za sinterovanje rude i savremene sisteme za otprašivanje.

Aglolinija, objašnjavaju stručnjaci, ima dva sistema za prečišćavanje otpadnih gasova i to: elektrofiltersko postrojenje i odsumporavanje izduvnih gasova. Sa pomoćnim objektima i presipnim mestima na svim trakastim transporterima, nova sinter linija takođe ima pet sistema za prečišćavanje otpadnih gasova, koji su opremljeni vrećastim filterima. Sva sakupljena prašina sa ovih sistema ponovo se vraća u tehnološki proces sinterovanja.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar