SRPSKOJ PORODICI STAN TESAN: Tržište nekretnina raste, ali svako drugo domaćinstvo kuburi sa prostorom

 

To je za trećinu više nego u istom periodu prethodne godine. Toliko je vredelo 37.500 kupoprodaja. Vlasnike je promenilo 12,6 odsto nepokretnosti više nego godinu pre. Iako su brojke velike, daleko od toga da se građani Srbije baškare u velelepnim domovima. Više od polovine domaćinstava, pokazuje poslednja evropska statistika, kuburi sa prostorom za život.

Evropski statističari imaju na umu da zasebnu sobu u domaćinstvu treba da ima bračni par, dete starije od 18 godina, ćerka i sin od 12 do 17, dok oni mlađi od 12 mogu da je dele sa sestrom ili bratom.

Podaci Geodetskog zavoda potvrđuju da se najviše trguje kvadratima u prestonici. Skoro 9.000 ugovora sklopljeno je u Beogradu, a slede Novi Sad, Niš i Kragujevac. Nasuprot prenaseljenih gradova, po selima Srbije je prebrojano najmanje 150.000 potpuno praznih kuća.

– Zbog prenaduvanih cena kvadrata, naročito u velikim gradovima, najviše se kupuju, pa zato i grade, mali stanovi – kaže demograf Vladimir Nikitović, naučni savetnik Instituta društvenih nauka.

– Porodice jedva sakupe novac za mali stan, uz veru i nadu da će se vremenom preseliti u veći. To se, nažalost, obično ne desi. Po komforu stanovanja, prema poslednjem popisu, ispod smo evropskog proseka. Ove godine se održava novi popis i moguće je da će podaci biti nešto drugačiji. Većina živi u neskladu između želja i mogućnosti. Najveći broj porodica želi dvoje dece, a ima jedno. Žele veće stanove, ali ne mogu da ih priušte. Urbanizacija je neminovna. LJudi odlaze iz sela, jer im je u gradu život jednostavniji.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar