Skup podrške inicijativi da Rezolucija o ustaškom genocidu uđe u dnevni red Skupštine

U zahtevu koji je pred zgradom Vlade pročitala Biljana Đorović podseća se da je prošlo 80 godina od ustaškog genocida nad Srbima, a da se u Hrvatskoj i dalje vide ustaški simboli na sportskim takmičenjima praćeni izgredima.

„Zahtevamo da zakažete posebnu sednicu Narodne skupštine za 27. januar, Međunarodni dan Holokausta i Dan Svetog Save, sa unapred utvrđenim dnevnim redom i to sa samo jednom tačkom koju smo čekali 80 godina: to je usvajanje predloga Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945“, rekla je Đorovićeva.

Pred Vladom je Nina Šurlan pročitala govor Bojane Petrović kojim je pobedila na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu u Beogradu 2018.e godine.

„Istina o logoru smrti Jasenovac, istina o broju mučki ubijanih Srba, Jevreja i Roma, opominje sadašnje i buduće naraštaje. Opominje da zločin ne samo da može da prođe nekažnjeno, već da zločinac može da postane „žrtva“. Ne verujete? Pođite u zagrebačku katedralu i dobićete molitvu za proglašenje svetim Alojzija Stepinca. Biskupu krvavog krsta i oficirima NDH služi se sveta misa zadušnica, dok se njihovim žrtvama ne zna ni grob ni ime.“

Učesnici skupa su se potom uputili ka Predsedništvu Srbije gde su podneli zahtev za zakazivanje posebne hitne sednice Parlamenta na kojoj bi bila usvojena Rezolucija. Nakon toga, stigli su do Skupštine, gde im se obratio pukovnik Ilija Kajtez.

„Ova naša ideja podrške jeste u stvari pokušaj da zaustavimo taj užasan proces revizije istorije sa osnovnom idejom da ponove istoriju. Da smo na vreme to uradili, mnogo toga što se desilo srpskom narodu, ne bi se desilo i taj proces, nažalost, još uvek nije zaustavljen“, naveo je Kajtez.

Skup je predvodila najstarija poslanica Smilja Tišma, preživelo dete logoraš iz Jasenovca koja je, uprkos poodmaklim godinama i hladnom vremenu, izdržala celu šetnju od Vlade do Skupštine.

Potpisnici apela su posebno naglasili da današnji skup nije protest, već podrška parlamentu da usvoji rezoluciju o ustaškom genocidu.

Podsetimo da je krajem prošle godine, Smilja Tišma podnela predlog da se  Rezolucija nađe na dnevnom redu, ali njena inicijativa nije dobila podršku poslanika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar