Poslodavci rade jedno, a Vlada preporučuje drugo! Evo ko odlučuje koliko će korona bolovanje biti plaćeno

 

Bolovanje se zakonski isplaćuje 65 odsto, a preporuka Vlade je da bude 100 odsto.

Zakon o radu nije se menjao i ne pravi razliku između kovid bolovanja ili nekog drugog. To znači da su poslodavci u obavezi da isplate 65 odsto od zarade. Međutim, Vlada je još u aprilu prošle godine preporučila da se isplaćuje cela zarada.

Nedoumicu u vezi bolovanja rešila je Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

– Ovaj zaključak ne može direktno da se primeni, već poslodavac mora ili kolektivni ugovor u saradnji sa sindikatima da donese ili pravilinik o radu, uglavnom neki opšti akt, ukoliko nema tih opštih akata može ugovorima o radu kod svih zaposlenih da predvidi iznos do 100 odsto plaćenog bolovanja za tih 30 dana – kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije za RTS.

 

EU DONELA NOVE PREPORUKE ZA PUTOVANJA OD 1. FEBRUARA – Bitna promena za KOVID SERTIFIKATE! EU DONELA NOVE PREPORUKE ZA PUTOVANJA OD 1. FEBRUARA - Bitna promena za KOVID SERTIFIKATE! OMIKRON KOD DECE – MLAĐI IMAJU PROBLEM SA DISANJEM, a stariji mališani imaju OVE SIMPTOME! OMIKRON KOD DECE - MLAĐI IMAJU PROBLEM SA DISANJEM, a stariji mališani imaju OVE SIMPTOME!

Preporuka je na snazi, ali ne predstavlja obavezu

 

– Činjenica da postoji preporuka Vlade da se isplaćuje 100 odsto nadoknada zarade. Međutim, to je samo preporuka i zato što zakon nije izmenjen poslodavci nemaju obavezu da isplaćuju veći iznos od toga. Sa druge strane, postoje poslodavci koji su i pre kovida isplaćivali veći iznos naknade zarade kada se radi o oboljenjima koja nisu profesionalna te stoga ti poslodavci i dalje to čine, ali to je prosto u diskreciji poslodavca – navodi Ksenija Ivetić Marlović, advokat za radno pravo.

 

Beta

 

Na bolovanju veliki broj medicinara

Korona je, u ovom talasu, desetkovala i zdravstveni kadar, kako u ustanovama u kovid-sistemu, tako i tamo gde se zbrinjavaju isključivo nekovid pacijenti.

U Ministarstvu zdravlja „Novostima“ je u ponedeljak rečeno da je van stroja, zbog infekcije koronom, trenutno 2.000 zdravstvenih radnika, od kojih se 29 leči bolnički, a ostali su u izolaciji, odnosno na kućnom lečenju.

Nedavno skraćen period izolacije za obolele i kontakte doveo je do novih nedoumica.

– Bolovanje određuje lekar i on će odrediti prema stanju svakog pacijenta, koliko taj pacijent treba da bude na bolovanju – neko manje, neko duže, zavisi kakvo je stanje tako da će opet bolovanje biti kako odredi lekar i u skladu sa tim će se isplaćivati naknada zarade u smislu dužine trajanje bolovanja – dodaje advokatica.

Borba sa kovidom traje već dve godine, i  teško je naći zamenu za bolesne radnike, opada produktivnost, a neki se poslovi otkazuju.

– Teško je uspostaviti te procese i uz najbolju moguću organizaciju, najbolji mogući menadžment i ideju, problem je veliki. Poslodavac svaki ulaže u svoje zaposlene, ako je on oformio neki svoj tim on želi zaposlene da zadrži, da motiviše i velika većina bi isplatila 100 odsto, ali teško je u današnjem momentu zaraditi da bi mogao i te neke ekstra troškove da pokriješ – naglašava Budimčevićeva.

Naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a za duži period Fond za zdravstveno osiguranje.

 

Bonus video:

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar