Penzionerima je danas uplaćena pomoć od 20.000 dinara: Šta se dešava sa onima koji još uvek čekaju rešenje!

Penzionerima u Srbiji je ova godina počela veoma dobrim vestima. Januarske penzije su uvećane za 5,5%, a danas je Fond PIO uplatio pomoć u iznosu od 20.000 dinara. 

 

Ko je sve ostvario pravo na pomoć, pitamo Relju Ognjenovića, zamenika direktora Fonda PIO?
– Jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000,00 dinara dobili su svi korisnici penzija, dakle svi starosni, invalidski i porodični penzioneri, kao i  korisnicima prava na privremenu naknadu − invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidna deca koja su korisnici privremene naknade kod Fonda, odnosno 1.670.000 korisnika. Napominjem da je pomoć isplaćena svim penzionerima koji su u isplatnoj bazi Fonda, bez obzira da li im je prebivalište u Srbiji ili inostranstvu.
To je najveći iznos jednokratne pomoći koju je isplatio Fond do sada.  * Na koji način im je pomoć isplaćena?
– Na isti način kao i penzije, dakle ko prima penziju preko banke – pomoć im je uplaćena na tekući račun, a korisnici koji primaju penzije na kućne adrese tako će dobiti i pomoć, s tim što neće imati troškove dostave, to finansira Fond.

Foto: Milan Kostić Relja Ognjenović, PIO

 

* Da li pravo na pomoć imaju lica koja su podneli zahtev za penziju, a nisu još dobili rešenje?
– Pravo na pomoć imaju svi korisnici kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja zaključno sa 31. januarom 2022, bez obzira na datum donošenja rešenja. Onim korisnicima koji pravo ostvare zaključno sa 31. januarom ove godine, a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, pomoć će biti uplaćena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija

* Koliko je ukupno sredstava Fond izdvojio za ove namene?

– Za isplatu pomoći od 20.000 dinara za svih 1.670.000 korisnika izdvojeno je 33,8 milijardi dinara. 

Foto: Milan Kostić Relja Ognjenović, PIO

 

* Danas je isplaćena i penzija za penzionere iz kategorije zaposlenih?
– Penzioneri iz kategorije zaposlenih, koji su najbrojniji i čine oko 85% ukupnog broja penzionera, danas su dobili i januarsku penziju uvećanu za 5,5%. Isplata na kućne adrese je počela juče. Ostale kategorije penzionera su već primili uvećane januarske penzije početkom meseca, u skladu sa ustaljenom dinamikom. Kao što vidite, stabilnost Fonda je takva da penzioneri ne treba da brinu o isplati, već samo o povećanjima i sličnim davanjima države.

Kompletan razgovor sa zamenikom direktora PIO Reljom Ognjenovićem možete pogledati u videu na početku teksta!


Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar