OBNAVLJAJU DOM „SLOBODIŠTA“: U tri faze, ponovo oživljava memorijalni park na periferiji Kruševca

 

Obnova zapuštenog muzejskog prostora, kao i spomeničnih elemenata unutar parka koji se prostire na čak 80 hektara, podsetimo, započela je 2020. i, u prethodnim fazama, podrazumevala je izradu drenaže zemljanog krova, te termo i hidroizolaciju objekta Doma. Ove sedmice, predati su izveštaji koji se odnose na drugu fazu projekta, čime se rekonstrukcija značajne baštine privodi kraju i otvaranje reprezentativnog prostora iz prošlosti postoje sve izvesnije.

– Obnovljena je kompletna infrastruktura, što podrazumeva grejanje, kanalizacionu mrežu, elektroinstalacije, vodovod, suvenirnicu… a završeni su i grubi unutrašnji radovi. Tokom treće, završne faze nam je preostalo da zamenimo stolariju u galerijskom prostoru, obnovimo rasvetu i definitivno uredimo eksterijer. Kompletna rekonstrukcija se odvija po smernicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture – objašnjava direktor Narodnog muzeja u Kruševcu Goran Vasić.

U međuvremenu, Dom unutar parka se nazire i sa veoma frekventnog puta od grada na Rasini ka Kopaoniku. Jer, nalazi se u novom delu Kruševca koji se širi i gde će se, pored novog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru Starog aerodroma, nalaziti i zgrada suda, fudbalski stadion i više drugih atraktivnih objekata.

– Predviđeno je da Dom ima 250 kvadrata izložbenog prostora, kancelarije sa pratećim prostorijama i suvenirnicu. Ideja je da postavke budu tematske, istorijske, umetničke, etnološke… koje se uklapaju u ideju „Slobodišta“ i koncept čitavog ovog prostora.

 

Goran Vasić, Foto S. Babović/arhiva

Istovremeno, biće to jedini izlagački prostor u ovom delu grada, a građa koja se odnosi na kompleks je trenutno smeštena u depoe muzeja – kaže Vasić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar