Naučnica: Četvrta doza vakcine protiv kovida „dobra, ali nedovoljna“

Izraelska naučnica, koja je vodila studiju o efikasnosti vakcina protiv kovida, ističe da brojke pokazuju petorostruko povećanje antitela nakon primanja četvrte doze, što smatra „dobrim, ali nedovoljnim“.

„Vidimo određeni porast antitela, ali taj porast nije dovoljan“, rekla je profesorka Gili Regev izraelskoj  stranici „Ynet“, pozivajući se na preliminarne rezultate studije.

Kod učesnika istraživanja se već nedugo nakon primanja četvrte doze vakacina nivo antitela vratio na isti nivo kakav su imali nakon treće doze, rekla je Regev, napominjući da je očekivala više od takozvanog drugog bustera.

 

Cilj ne može da bude da se protiv koronavirusa vakcinišemo svaka četiri meseca, rekla je Regev. Ali je dodala da joj je drago što je Izrael ranjivim grupama, kao što su imunokompromitovani i stariji od 60 već dao četvrtu dozu.

„Zaista nisam sigurna da li je sada potrebno da svi prime četvrtu dozu. Potrebno je više informacija“, rekla je naučnica, istovremeno ističući veliku važnost prvog bustera.

„Oni koji su primili prvu i drugu dozu hitno bi trebalo da prime i treću“, dodala je ona.

U međuvremenu je u izraelskoj bolnici „Shiba“ počelo još jedno ispitivanje četvrte doze vakcine. Ovaj put se radi o 150 učesnika koji su primili četvrtu dozu Modernine vakcine nakon tri doze Fajzerove vakcine.

 

„Možda bi kombinacija vakcina bila bolja. Videćemo“, kaže Regev i dodaje da je to prvo ispitivanje četvrtog vakcinisanja kombinovanim vakcinama u svijetu.

Oko 61 odsto od 9,4 miliona Izraelaca smatra se potpuno vakcinisanim, 30 odsto populacije uopšte nije vakcinisano, a za devet odsto je isteklo važenje vakcine.

Oko 254 hiljada Izraelaca primilo je četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa prve nedelje nakon što je vakcina postala dostupna, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Za sada su samo osobe starije od 60 godina, medicinsko osoblje i oni sa slabim imunitetom prioritetni za vakcinaciju četvrtom dozom.

 

Zbog širenja veoma prenosivog soja koronavirusa, omikrona, zemlja je zabeležila neviđen dnevni porast novozaraženih.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze, i među medicinskim radnicima, ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost da dozvoli lekarima i medicinskim sestrama nastavak obavljanja posla čak i kada test pokaže da su pozitivni na koronavirus, sve dok ne pokazuju nikakve simptome, navode mediji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar