NAFTA SKUPLJA NA DUŽI ROK: UNKS

 

To je posledica berzanskih kretanja sirove nafte brent koja je dostigla najviše vrednosti za poslednjih sedam godina i u četvrtak ujutru je iznosila 88 dolara po barelu. Zabrinjavaju procene analitičara da će za nekoliko meseci premašti 100 dolara, a postoji i opasnost da dođe do problema u snabdevanju.

Juče je litar benzina na pojedinim stanicama u našoj zemlji koštao od 167,90 do 168,40 dinara, dizela od 175,4 do 176,90, a auto-gasa 93,90 do 95,90 dinara. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović ističe da Srbija većinu nafte uvozi i da to sve utiče na cene, tako će se i ovaj skok sirovine odraziti na naše tržište.

– Cena naftnih kompanija, distributera, uvek prati njihove troškove – objašnjava Mićović. – U sadašnjoj situaciji, državama ostaje da gledaju da smanje svoj udeo. Kada su ovako visoke cene, prihod od PDV-a je veći nego što je naša zemlja projektovala. Postoji tu prostora da država smanjenjem fiskalnih opterećenja goriva pomogne celoj ekonomiji i društvu da se ne prenese taj uticaj na sve proizvode i usluge, jer to će onda izazvati jednu lančanu reakciju.

On je podsetio da nas osim ovoga, kao i svake godine, očekuje i usklađivanje akciza sa godišnjim indeksom lanjskih potrošačkih cena. Sada će, prema njegovima rečima, taj iznos biti 5,5 dinara, što je više nego za četiri prethodne godine zajedno. Lane je bilo 0,89 dinara, godinu dana pre 1,20, a 2019. je iznosilo 1,30 dinara. Kako je objasnio, sadašnji skok cene sirove nafte razlikuje se od ranijih, jer, po svemu sudeći, neće biti kratkog daha.

Foto ilustracija VN

– Ovog puta analitičari sa svih strana se slažu da vrlo brzo, do proleća, možemo doći do cene veće od 100 dolara po barelu – naglasio je Mićović. – To je veoma zabrinjavajuće i to treba da upozorava i našu vlast da pripreme odgovor na tako nešto.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar