Ispod snega, leda i vode ponekad se kriju pravi krateri – kako naplatiti štetu na automobilu

Rupe na putu ovih dana počeće da krpe putari, ali dotle vozači moraju biti oprezni, jer ispod snega, leda i vode ponekad se kriju pravi krateri koji ne samo da mogu da oštete vozilo već i da ga izbace iz ose kretanja, i tada su česta izletanja ili prevrtanja, naročito ako je brzina velika.

Stručnjaci kažu da vožnju treba prilagoditi stanju na putu, ali i da se rupe najčešće javljaju na sporednim magistralnim putevima, dok ih je na auto-putevima mnogo manje i uočljivije su.

„Ako dođe do prosecanja gume ili deformisanja felne, tada je to šteta na automobilu za koju ima pravo nadoknade svaki vozač koji je upravljao vozilom, odnosno korisnik vozila i to od ‘Puteva Srbije’, odnosno od osiguravajućeg društva koje pokriva osiguranje poslovanja ‘Puteva Srbije'“, kaže Milan Vujanić, cudski veštak, Komitet za bezbednost saobraćaja.

Kada je šteta već neminovna, najbolje što može da vas zadesi jeste oštećena felna, ali slede problemi – cepanje gume i uništavanje delova trapa. Obično se vozači snalaze kako umeju. Ako su takvi kvarovi nastali nemarom putara njihovo otklanjanje se može naplatiti od službi koje održavaju deonicu puta.

„Ukoliko je rupa iznenadna i neočekivana i nije mogla blagovremeno da se uoči, tada imaju pravo na nadoknadu štete. Najčešće je potrebno da se pozove saobraćajna policija i napravi zapisnik o uviđaju, jer u suprotnom se osporava da li je ta šteta nastala na tom mestu“, ističe Milan Božović, sudski veštak.

Posebno su opasne rupe u vodi. Kada prolazite kroz bare spustite nogu sa gasa. Ako uprkos oprezu dođe do udesa pozovite šlep-službu i vozilo prepustite servisu. Ne možete znati da li je oštećen deo trapa, ali može vam se dogoditi da se danima posle udesa kugla koja drži točak otkači u najvećoj brzini, a onda posledice mogu biti katastrofalne.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar