VUJOVIĆEVA: Zamenjeni kotlovi u školi i vrtiću u Opovu

MINISTARKA ekologije i zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je danas, prilikom obilaska vrtića „Bambi“ i Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, gde su ukupno zamenjena tri kotla, da će đaci ove opštine od sada imati zdraviju životnu sredinu.

ВУЈОВИЋЕВА: Замењени котлови у школи и вртићу у Опову

Foto: Tanjug/Jovana Rosul

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ministarka je istakla da je zamena kotlova izuzetno značajna investicija i navela da su naftni kotao u vrtiću i dva kotla u školi na ugalj zamenjeni novim, koji troši pelet.

Vujovićeva je rekla da je današnji dan za nju izuzetno značajan jer je obišla đake osnovne škole, koji su pripremili crteže na temu ekologije, te su time pokazali kako oni vide zdraviju životnu sredinu.

Osvrnula se na to da je ovim povodom učenicima škole poklonila 23 jelke sa busenom i istakla da se nada da će ih u nekom narednom periodu zajedno zasaditi.

– Zahvaljujući ovim ulaganjima Ministarstva u zamenu kotlova značajno će biti zdravija životna sredina za sve mališane koji idu ovde u školu – poručila je Vujovićeva.

Dodala je da će biti znatno toplije i da će nastava biti kvalitetnija, jer se u ovim ustanovama prešlo na ekološki prihvatljivije energente.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Ministarka je rekla i da će vannastavne aktivnosti u ovoj školi biti unapređene, pošto nema više aerozagađenja.

Vujovićeva je kazala da se ministarstvo trudi da menja kotlove u vrtićima, osnovnim i srednjim školama širom Srbije i poručila da su čistija životna sredina i zdraviji vazduh zalog ministarstva za buduće generacije.

Osvrnula se na to da zamena kotlova nije jedini projekat za koji se opština prijavila i rekla da je ovoj opštini dodeljeno dva miliona dinara za više od 2.000 sadnica koje će biti posađene do kraja decembra.

Zahvalila se direktoru škole i predsedniku opštine što su ukazali na višedecenijske probleme koji se odnose na školu.

Pohvalila je saradnju koju ministarstvo ostvaruje, kako sa opštinom Opovo, tako i sa ostalim lokalnim samoupravama širom zemlje.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Ocenila je da lokalne samouprave širom zemlje sve više pokazuju inicijativu u borbi za zaštitu životne sredine i čistiji vazduh, te zbog toga izrazila zadovoljstvo.

– Danas sam videla kod đaka želju i za reciklažom, i za očuvanjem prirode, i za novom sadnjom drveća, a to je sve ono čime ćemo se baviti u narednom periodu – kazala je Vujovićeva.

Ministarka je rekla da su joj đaci ove škole pokazali da će postati odgovorni ljudi koji vode računa o svojoj okolini.

Prokomentarisala je radionicu o zaštiti životne sredine i separaciji otpada koju su imali đaci četvrtog razreda škole u Opovu, a u okviru koje su predstavili svoje likovne radove i najavila da će se ovakvi edukativni programi organizovati i u ostalim školama širom Srbije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

Ovom prilikom učenici IV razreda, koji su učestvovali na radionici, poklonili su ministarki Vujović majicu sa natpisom „Prijatelji, Osnovna škola, Opovo“, dok je ona svakome od njih uručila po sadnicu jelke.

Takođe, uprava škole pripremila je za ministarku korpu cveća, kao i ukrasnu novogodišnju jelku. Direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ Slaviša Miškov je rekao da je višedecenijski problem ove škole konačno rešen.

– Sada imamo novu kotlarnicu sa dve nove peći, a ono što je posebno važno radi se o pećima koje koriste ekološki čistije gorivo – agropelet, koji se izrađuje od biljnih sirovina dobijenih od ostataka žitarica – rekao je Miškov.

Dodao je da se prilikom zamene kotlova vodilo računa o zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova. Zahvalio se, u ime učenika, roditelja i zaposlenih u školi, resornom ministarstvu i predsedniku opštine Opovo na doprinosu unapređenja grejanja u školi.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov podsetio je da se ova lokalna samouprava prijavila početkom godine na konkurs koji se tiče smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih ložišta.

– Ministarstvo nas je prepoznalo i podržalo. Ukupna vrednost ovog projekta je bila oko 10,5 miliona dinara, od čega je osam miliona finansiralo ministarstvo, a 2,5 miliona finansiranja je bilo naše – naveo je predsednik opštine.

Istakao je da u okviru ovog projekta opština ima dva benefita, manji koji se odnosi na finansije, jer je pelet jeftiniji energent i drugi, značajniji, koji se tiče poboljšanja kvaliteta vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar