VUČIĆ OBJASNIO ŠTA SE DESILO SA EPS: Neću ništa da krijem od građana Srbije

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić objasnio je na sednici Vlade Srbije na kojoj prisustvuje šta se prethodnih dana dogodilo sa EPS i koji koraci su preuzeti.

ВУЧИЋ ОБЈАСНИО ШТА СЕ ДЕСИЛО СА ЕПС: Нећу ништа да кријем од грађана Србије

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Predsednik Vučić je rekao da ne želi ništa da krije od građana Srbije. On tvrdi da su komunalne službe dobro odradile posao, ali da je nastao energetski kolaps.

– Prema poslednjim informacijama 0,38 odsto potrošača u Srbiji je bez napajanja električnom energijom. Procenat je dobar, imajući u vidu vremenske uslove – rekao je predsednik.

– Elektromreže Srbije su funkcionisale perfektno i čestitam Jeleni (Matejić) na tome. Elektromreže Srbije su uložile stotine miliona evra u prethodnom periodu – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je najteže bilo na području Moravičkog okruga, na delu Kolubarskog i Zlatiborskog okruga.

– Najteže je bilo na teritoriji Ivanjica. Imamo i dalje nekih 1.800 domaćinstava kojima je struja isključena. U okolini Valjeva i Čačka imamo mesta u kojima nema struje – rekao je Vučić.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Predsednik kaže da je ključni problem ono što se dogodilo sa Elektroprivredom Srbije. On kaže da je dobio izveštaj od ministra Zorane Mihajlović.

– Imali smo u Nišu razgovore oko energetskog sistema. Naša je namera da kupimo sve što možemo od bilo kakvih kapaciteta, termo, hidro, da bismo garantovali bezbednost snabdevanja Srbije u budućnosti. Ja sam kao predsednik Vlade napravio grešku što sam slušao sve one koji su mi govorili da nam ne trebaju termo kapaciteti u Kostolcu, kako nam ne trebaju termo kapaciteti ovde ili onde… Na kraju mi zavisimo od termo kapaciteta. Inače, sada slušamo sve ove koji nam sole pamet svaki dan, mogli bismo da isključimo struju svima i da imamo takozvani „blek aut“ i da ne postoji struja nigde u Srbiji. To je moja krivica, krivica Vlade koju sam ja još vodio, a ne tvoja – rekao je Vučić.

– Onda se dogodilo to da nam je kompletan sistem ispao zato što u EPS nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT. Zato obrenovac jedno vreme nije imao grejanja jer je vezan direktno na TENT. Zato smo mi uvozili enormne količine električne energije. Srećom pa smo se brzo snašli i srećom što je naš transmisioni sistem sve izdržao. Brzo se reagovalo i finansijskim i dobro smotaj posao uradili, ali je svakako finansijska šteta za Srbiju ogromna. Da znate kada se isključi Termoelektrana toplana Novi Sad mi moramo da uvezemo 1,8 miliona kubnih metara gasa  – objasnio je Vučić i dodao da se puna stabilizacija očekuje u ponedeljak.

Predsednik kaže da je danas u Kostolcu došlo do isključenja jednog bloka, ali da to nema veze sa greškom ili snegom.

– Od ponedeljka bi trebalo da imamo dovoljno struje za sopstvene potrebe uz neki minimalni minus kada budu najhladniji dani ukoliko ne dođe do novih iskakanja. Problem je u tome što je EPS napravio dodatnu grešku, što nije bovoljno uglja obezbedio na deponijama i za snabdevanje samog TENT, ali to je već pitanje za naše unutrašnje rasprave – izjavio je predsednik i dodao:

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– U skladu sa tim imamo velike probleme sa snabdevanjem gasa. Imamo ono što je predsednik Putin obećao prema količinama koje smo trošili prošle godine cenu od 270 dolara, međutim mi veće količine gasa i kad ih ima možemo samo da nabavljamo na berzi. Sada kad nam je potrebne dodatne količine gasa mi to samo možemo da kupujemo na berzi po najvišim mogućim cenama. To je za nas katastrofa kao i kupovina električne energije.

Predsednik je dodao da srećom imamo stabilne finansije te da možemo da rešavamo problem koji je nastao.

Vučić je rekao da će se mnoge zemlje ove zime smrzavati, ali Srbija neće ako uspe da reši probleme sa blokovima.

Predsednik je rekao da će se mnoge zemlje ove zime smrzavati, ali Srbija neće ako uspe da reši probleme sa blokovima.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

– Za naše greške odgovorni će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću tvoju reakciju zato što smatram da mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši – rekao je Vučić.

Detaljno pročitajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar