VUČEVIĆ: SNS je najbolje organizovana stranka u Evropi

GRADONAČELNIK Novog Sada i potredsednik SNS-a Miloš Vučević je, gostujući na TV Prva, govorio o aktuelnim temama, između ostalog i o eventalnom nasledniku predsednika Aleksandra Vučića na čelu stranke.

ВУЧЕВИЋ: СНС је најбоље организована странка у Европи

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ukoliko do toga dođe, istakao je Vučević, o tome će se razgovarati posle predsedničkih i parlamentarnih izbora na sledećoj skupštii stranke.

Ali, on takođe navodi da, iako je to lični stav predsednika Vučića, on se sa takvom njegovom odlukom ne slaže, jer, kako je objasnio – ne treba menjati kapitena koji vrhunski vodi svoj tim.

On rekao da je presednik Vučić dobio produženje mandata jeseni ove godine, odnosno do okončanja predsedničkih i parlamentarnih izbora.

– Nakon toga bi imali novu Skupštinu stranke, ako predsednik Vučić ostane pri odluci da ne želi više da bude na čelu SNS-a. Ko će biti novi predsednik, ali govorim pod kondicijom da Vučić ne želi više da bude na čelu stranke. Ali ako me pitate, stranka u ovom trenutku nije ni fokusirana na ta pitanja. Mislim da je vreme da mi u ovom trenutku izađemo sa predsedničkim kandidatom – naglasio je Vučević, ali na insistiranje novinara da ipak pojasni ko bi mogao da bude Vučićev naslednik, diplomatski je odgovorio:

Najvažniji rad sa mesnim, opštinskim i gradskim odborima

– Ako baš moram da odgovorim, neće biti lako nikome ko bi hipotetički nasledio sadašnjeg predsednika. S jedne strane imate prednost jer je stranka dobro organizovana, verovatno u Evropi jedna od najboljih. I to vam kažem jer sam se bavio stranačkom organizacijom. Nisam na visoku poziciju u stranci došao kao neko sa strane, nego sam prošao bukvalno sve od mesnih odbora. Druga strana je teža, uvek će biti nekog poređenja, jeste li dostojni ili niste – naglasio je Vučević i rekao da iskreno kada ovo priča ne razmišlja o sebi.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Treba živeti u realnim okvirima

Potpredsednik SNS-a je naglasio da je to suviše teška odluka i na insistiranje voditeljskog para podvukao da zaista ne želi da se bavi spekulacijama i da o tome nije ni razmišljao.

– Čovek treba da živi u realnim okvirima. Imam ambicije koje me pokreću i svoje snove. Na čelu sam grada gde sam tri puta biran, učestvovao sam u stvarima koje su menjale ambijent i u Novom Sadu i u državi. To su stvari koje ne mogu svaki dan da vam se dešavaju. Morate da znate da stranka ima svoju fizionomiju, nije to uvek kako se predstavlja u javnosti i u medijima. Nije jednostavno proći u stranci. Razumem potrebu da se stranka osnažuje novim ljudima, ali treba da znaju da nisu prošli sve stranačke procese. Mislim da nema težih sastanaka nego u mesnim, opštinskim i gradskim odborima. Moram da priznam da i dalje ne razumem zašto Aleksandar ne želi da nastavi da vodi stranku, zašto menjati kapitena koji vrhunski radi svoj posao – zaključio je Vučević.

Vučević je izričito naglasio da u SNS-u nema struja, ali da to ne znači da smo oko svega složni.

Ne pijemo kafu svi jedni s drugima, ali smo jedinstvena organizacija

– Nema frakcionašenja. Mi smo ol keč partija. Nismo usko ideološki profilisana stranka, mi smo programski definisana stranka. Ima članova iz radikala, G17, DS ima i onih koji nisu bili nigde. Da svi o svemu mislimo isto, to nije moguće, jedni su više za Rusiju, jedni više za EU integracije, jedni da idemo ka NATO paktu, drugi da smo neutralni… Postoji unutrašnji pluralizam unutar SNS-a. Ali ono što je važno za sve u SNS-u da se držimo odluke koje smo usvojilo bez obzira na različita mišljenja. To je moja primedba da neko nakon odluke stranke izađe u javnost i krene da vodi neku svoju kampanju. Možemo na skupštini stranke, na predsedništvu svako da kaže šta želi. Ali kada se utvrdi šta je stav, onda toga treba svi da se držimo – objašanja i dodaje da ne pijemo svi kafu jedni s drugima, ali smo jedinstvena organizacija.

Vučević je rekao da predsednik Vučić ima moralnu obavezu i odgovornost da se kandiduje ponovo.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– Ne obavezu samo prema SNS, već i prema građanima Srbije. Ono što sam video u istraživanjima, Vučić je popularniji ne mnogo u odnosu na stranku. Imao bi veći procenat glasova kada bi išao kao nestranački kandidat. On ima obavezu i odgovornost da radi ovo što je radio prethodnih pet godina.

Na pitanje da li je upitao Vučića zašto SNS još uvek ne izlazi sa kandidatom, Vučević je istakao da je Vučiću postavio to pitanje, ali da je ovaj rekao da to u ovom momentu nije tema.

– Procena stranke je da se čeka neki tajming kad će se izaći s tim. Što se mene tiče, ja nemam dilemu ko to treba da bude. To je Aleksandar Vučić. On je započeo neke stvari koje treba da završi, a mi i nemamo boljeg kandidata, a ni Srbija. Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor stranke i da ćemo tada izaći sa imenom kandidata.

Na opasku voditelja da ni opozicija još ne izlazi sa kandidatom, iako je do izbora ostalo tačno tri meseca, on je rekao:

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

– Mislim da će svi oni učestvovati, samo ne znam kako da podelim opoziciju – na ovu tajkunsku kod Đilasa i ostale? Mislim da svi oni imaju unutrašnje probleme i dileme, ako nekog kandiduju da li će se taj nametnuti i ostalima kao njihov lider? I da li će onog koga kandiduju sutra moći da kontrolišu? I, pošto stalno provejava da će to biti neka nestranačka ličnost, da li će ona ući u njihove stranačke okvire? Što se mene tiče, ja se gadim te priče o depolitizaciji političkog sistema, a to je konstantan narativ. Kao, nama smetaju stranke, one su nazadne, nemamo pravo na slobodu mišljenja, nameću nam stavove, ali mi bi da se bavimo politikom.

O saradnji sa SPS

O saradnji sa SPS, Vučević je rekao da je logično da imaju jednog kandidata, ali da treba proceniti da li da se ide na jednu ili dve liste.

– Imali smo dva sastanka rukovodstva SNS-a i SPS-a i ostalo je otvoreno to pitanje i to će u narednim danima biti definisano, jer se parlamentarni izbori raspisuju oko Sretenja. Po meni je bolje da idemo na dve liste. Očekujem da SPS podrži našeg kandidata – Aleksandra Vučića, ako on bude.

Za EPK performans koji do sada nije viđen

– To je jedan od snova koji sam sanjao i dosanjao i nešto što niko ne može da mi uzme. Za mog mandata mi smo dobili dve evropske titule – i na dan preuzimanja 13. januara očekujemo spektakl. Naš slogan je „jedna Nova godina – dva dočeka“ pošto poštujemo naše specifičnosti. Sad nije poenta da preisujemo nešto iz drugih država, već da mi pokažemo naše osobenosti i različitosti. Imaćemo preko 3.000 događaja tokom 2022. godine – koncerte, tribine , radionice, predstave, izložbe… Oko 35 miliona evra košta ceo projekat i ovaj i 2016. Evropska praksa pokazuje da se na jedan uloženi evro, vraća od tri do devet evra. Dakle, zvanično otvaranje je 13. januara, predaje se taj ključ, a onda imamo performans koji do sada nije viđen u Srbiji i 40 koncerata na 40 lokacija. Ovo nije samo gradski projekat, već nacionalni i evropski i prilika za bolje pozicioniranje ne samo Novog Sada, već Srbije.

Vagner je za Štrausa rekao da je najmuzikalnija glava 19. veka, a upravo uz Štrausove kompozicije igrali su i Beograđani kada je u prestonici izvođena Aleksandrova četvorka (kadril, posvećen knezu Aleksandru Karađorđeviću), Slovenska spevanija i Srpski marš.

Najpopularnija kompozicija “Na lepom plavom Dunavu”, prema legendi, nastala je kada je Štraus bio gost u dvorcima grofa Koteka u Futogu i Sremskoj Kamenici. Note su nastale najverovatnije u Futogu, dok je kompozitor gledao Dunav i sremsku stranu. Nakon Novog Sada, on je turneju nastavio u Rumuniji i Rusiji, a ubrzo zatim i u Americi. Ovaj veliki kompozitor rođen je pre skoro 200 godina, radio je kao bankarski činovnik, ali je krišom svirao violinu, i učio o teoriji muzike. Od tada, napisao je preko 168 valcera, 117 polki, kao i veliki broj marševa, mazurki i galopa. Umro je 1899. u 73. godini, a muzika bečkog kralja valcera redovno se izvodi na Novogodišnjim koncertima u Beču.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ U PANČEVU: Predsednik na prezentaciji protivoklopnog sistema „kornet“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar