VIŠE POSLA, MANJE BIROKRATIJE: Otvoreni Balkan

PRIVREDA i građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije uskoro će moći da lakše trguju, putuju, međusobno zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski povežu u okviru regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“.

ВИШЕ ПОСЛА, МАЊЕ БИРОКРАТИЈЕ: Отворени Балкан - шест споразума Србије, Албаније и С. Македоније

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev / AP Photo/Franc Zhurda

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Paraf na šest sporazuma, čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe, stavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i S. Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, na Samitu trojice lidera u Tirani.

Odgovor politike je ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

“U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada i jedinstvena radna dozvola“, rekao je Čadež.

On ističe da privrednici očekuju i skoru primenu usaglašenih fitosanitarnih, veterinarskih i drugih sertifikata, čime će se smanjiti troškovi poslovanja i unaprediti konkurentnost.

BRŽA I JEFTINIJA TRGOVINA

Trojica lidera potpisala su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije (ID „Open Balkan“) i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje. Srbija i Albanija potpisale su Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost, što su potpisale i Severna Makedonija i Albanija. Potpisan je i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu. 

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Reč privrednika

Slobodan Reljić, menadžer „Delta agrara“: “Za svaki proizvod koji uvozimo moramo da uradimo sve potrebne analize, koje nisu nimalo jeftine. Olakšice koje donose sporazumi znatno će nam smanjiti troškove”.

Miloš Mijović, direktor MK Agriculture: „Agrar je jedan od najznačajnijih činilaca u povezivanju naših privreda i ovo će ubrzati sprovođenje inicijative, Otvoreni Balkan“

Marko Divljan, direktor „Milšpeda Albanija“: “Kompanije će postati konkurentnije na evropskom i globalnom tržištu, dobijamo jedinstveno tržište radne snage, međusobno priznavanje AEO autorizacija, kao i jedinstven fitosanitarni i veterinarski sistem provere i brži protok robe.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar