VELIKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Leskovački urolozi pacijentu napravili novu bešiku!

TRI sata je trebalo leskovačkim urolozima da pacijentu izvade mokraćnu bešiku, zahvaćenu tumorom, i da mu od debelog creva naprave novu.

ВЕЛИКИ УСПЕХ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Лесковачки уролози пацијенту направили нову бешику!

Foto: Depositphotos

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Jedna od najtežih intervencija u urologiji urađena je skoro beskrvno, a pacijent se posle operacije oseća dobro i nema nikakve tegobe. Ovakva intervencija radi se samo u kliničkim centrima, i to ne svim, što uspeh lekara Opšte bolnice u Leskovcu čini još većim i značajnijim.

– Vrlo komplikovana operacija koju smo savladali zahvaljujući vrhunskim profesorima Urološke klinike u Beogradu, a najviše akademiku Jovanu Hadži Đokiću koji ima najveći broj radova iz ove oblasti. On je ovu tehniku prvi uveo u bivšoj Jugoslaviji i decenijama nam pomaže kod komplikovanih operativnih procedura – kazao je dr Milan Petrović.

Foto: I.Mitić

On je težak operativni zahvat obavio u saradnji sa kolegom dr Slavoljubom Mladenovićem i ekipom iz Službe urologije leskovačke Opšte bolnice.

– Ova operacija se zove Sigma rektum pauč – Majnc pauč, pošto je prvi put urađena u Majncu. Ona se primenjuje kod pacijenata koji imaju tumor mokraćne bešike. Kod ovog pacijenta je već rađena jedna operacija. Međutim, tumor je išao dublje i zahvatio mišićni sloj i u tom slučaju bešika mora da se vadi i da se ili izvuku stome, da se nose kese, ili da se radi jedna ovakva operacija gde je komoditet i život pacijenta znatno bolji – objašnjava dr Petrović.

Pacijent koji je dobio novu mokraćnu bešiku je Irineuš Rogal(75) iz mesta Volbron, u okolini Krakova. Penzioner je i vlasnik nekoliko robnih kuća odnosno prodavnica nameštaja.

– Sada se odlično osećam. Bojao sam se svake operacije, ali sam na insistiranje svog prijatelja iz Niša odlučio da dođem u Leskovac i da ovde budem operisan. Bio sam mu u poseti kada mi je pozlilo. Čuo sam da je dr Petrović vrsni stručnjak koji može da mi pomogne i zahvalan sam mu na tome – rekao je Rogal.

Ova operacija nije moguća ako je tumor zahvatio okolna tkiva, pa u tom slučaju ne može, niti ima svrhe, da se bešika potpuno odstrani.

– Kod ovog pacijenta to nije bio slučaj. Tumor je bio u samom zidu mokraćne bešike. Ona je u potpunosti odstranjena sa tumorom, tako da se ovom operacijom on smatra izlečenim – zaključuje dr Petrović.

Foto: I.Mitić

RADE NAJKOMPLEKSNIJE PROCEDURE

Dr Milan Petrović naglašava da su leskovački urolozi, zahvaljujući akademiku Hadži Đokiću, savladali i rade najkompleksnije tehnike u urologiji.

– Uz njegovo mentorstvo uradili smo desetak ovakvih operacija. Sada smo radili samostalno. Posle ove kompleksne intervencije leskovačka urologija je tu gde je bila i ranije – na samom vrhu ove grane medicine – zaključuju u leskovačkoj Opštoj bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar