VAŽNO ZA SVE KOJI SU PRIMILI „SINOFARM“: Buster doza kineske vakcine štiti od omikron soja

PROFESORKA Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović izjavila je danas da će osobe koje su primile buster dozu „Sinofarmove“ vakcine biti bezbedne ukoliko omikron soj dođe u Srbiju.

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ СИНОФАРМ: Бустер доза кинеске вакцине штити од омикрон соја

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ona je za RTS rekla da to pokazuju istraživanja „Sinofarmove“ vakcine, u koja je uključeno oko 10.000 ispitanika, i koja su pokazala da posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela. Zato će svi koji su dobili buster dozu „Sinofarm“ vakcine biti zaštićeni, rekla je Jovanovićeva.

Profesorka Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, naglasila je da u Srbiji nije potvrđen omikron soj, kao i to da nije potvrđeno ni prisustvo delta plus varijante virusa korona.

– Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju – poručila je Jovanovićeva.

Dodala je da u vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će se nova varijanta virusa brže širiti i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

Objasnila je da virus pravi mutacije kako bi efikasnije ušao u ćeliju, da bi povećao afinitet za naše ćelije, pošto je sama želja virusa da nas inficira i da opstane u organizmu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Kod delta varijante virusa došlo je do samo dve promene, a u omikronu se nalazi deset promena aminokiselina – istakla je Jovanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar