Vatrogascima 10 miliona – Šta menja odluka gradskih odbornika o finansiranju dobrovoljnih društava?

 

Međutim, profesionalci bi mogli da očekuju da im se pridruži još dobrovoljaca, jer je na prethodnoj sednici Skupštine grada usvojena Odluka o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblasti dobrovoljnog vatrogastva. Grad je spreman da za potrebe ovog projekta iz svog budžeta izdvoji 10 miliona dinara.

U gradskoj upravi navode da je ovaj projekat značajan jer će se poboljšati operativnost, mobilnost i obučenost pripadnika ovih društava. Udruženja u sklopu kojih su okupljeni dobrovoljni vatrogasci funkcionišu kao jedinice civilne zaštite, a na taj način jačaju potencijal zaštite građana.

– Grad Beograd je prepoznao manjkavost sistema u prethodnom periodu i realizovao niz aktivnosti u cilju unapređenja dobrovoljnog vatrogastva i celokupne civilne zaštite – rekli su za „Novosti“ u Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

– U planu je da se za potrebe ovog projekta iz budžeta izdvoji 10.000.000 dinara. Jačanjem ovog potencijala, Beograd je spreman da smanji rizik od katastrofa i da adekvatno upravlja tokom vanrednih situacija usled elementarnih nepogoda. Važno je i to što će pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iako nisu imali prethodna iskustva i stečena znanja prolaziti kroz obaveznu stručnu obuku o tako zadovoljiti javni interes, ali i unaprediti stanje u ovoj oblasti.

 

Udruženja funkcionišu kao jedinice civilne zaštite, Foto P. MiloševićFoto

 

Kako su nam rekli u ovom Sekretarijatu, tokom prethodnih godina oni su finansirali rad ovih društava. Osim toga, kupovali su i opremu koju su dobrovoljci dobijali na korišćenje.

U narednom periodu tekst konkursa biće objavljen na zvaničnoj stranici grada Beograda. Zainteresovana udruženja u dokumentu konkursa dobiće sve neophodne informacije kako da podnesu prijavu. O tome ko će dobiti sredstva, odlučivaće tročlana komisija.

 

VEK I PO „MATICE“ U ZEMUNU

DOBROVOLJNO vatrogasno društvo „Matica“ najstarije je u Srbiji, postoje već 151 godinu.

Tokom požara ulaze u vatru kao profesionalci. U njihovim redovima trenutno su 22 aktivna člana. Osim njih ima još dobrovoljaca koji ne idu na teren, ali pomažu društvu.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar