U KOLUBARI 7,1 MILION TONA OTKOPANOG UGLJA: Elektrosistem je stabilizovan, svi kapaciteti u termoelektranama idu ka maksimumu proizvodnje

SVI kapaciteti u termoelektranama su na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje struje. Sistem je stoprocentno stabilizovan i svakodnevno se radi na tome da se obezbedi dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu. Ovo je u četvrtak izjavila državna sekretarka Ministarstva energetike, Jovanka Atanacković.

У КОЛУБАРИ 7,1 МИЛИОН ТОНА ОТКОПАНОГ УГЉА: Електросистем је стабилизован, сви капацитети у термоелектранама иду ка максимуму производње

Grandiozna mašina prelazi Ibarsku magistralu

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Srđan Alimpijević, direktor površinskih kopova u „Kolubari“, istakao je da se iz tog basena isporučuju dogovorene količine uglja, bez ikakvih problema.

– Situacija koja je nastala u TENT-u, uspešno je prevaziđena, proizvodnja električne energije se odvija nesmetano i dogovorene količine kvalitetnog uglja idu ka termoelektrani bez ikakvih problema – kazao je Alimpijević. – Isporuka će se iz dana u dan povećavati, prema planiranoj proizvodnji. Bager „glodar 4“ je tokom prethodnih nekoliko meseci kompletno remontovan i očekujemo da će za dva dana biti na transporterima polja G. Tu će narednih meseci raditi zbog otvaranja novih količina uglja i stabilnije i sigurnije proizvodnje sa zapadnih kopova.

EPS je u četvrtak saopštio da su kolosi „Kolubare“, tri rudarske mašine visoke i do 32 metra i teške do 1.500 tona, započeli prelazak preko Ibarske magistrale, tri pružna prelaza i lokalnog puta na oko 13 kilometara dugoj trasi do kopa Polje „G“. Srđan Alimpijević je ukazao da je prethodnih dana bilo napada na EPS i „Kolubaru“.

– Iako su pojedinci iz Ministarstva energetike izražavali sumnju u naše podatke, čak i nezavisni instituti, koje je angažovalo Ministarstvo, potvrdili su tačnost EPS-ovih informacija o količinama otkrivenog uglja – naveo je Alimpijević. – Prema snimcima, „Kolubara“ ima 7,1 milion tona otkrivenog uglja.

On je odbacio optužbe lobista i takozvanih boraca za zelenu energiju, koji danima ponavljaju da je iz Kolubare išlo samo blato.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– To nije tačno, to vređa i same rudare iz „Kolubare“ – istakao je Alimpijević. – Ugalj se kopa decenijama, uvek je bio crno zlato i održavao je energetsku stabilnost. I na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, rudari „Kolubare“ su dobili podršku.

Jovanka Atanacković je ocenila da je država pravovremeno reagovala i da je Srbija, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, sačuvala energetsku bezbednost.

– Hvala svim radnicima Elektroprivrede, rudarima koji neprestano rade u teškim uslovima, oni su najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije – istakla je Atanackovićeve. – Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a.

NA KOSOVU I METOHIJI RESTRIKCIJE

NA KiM u četvrtak su se u različitim terminima sprovodile dvočasovne restrikcije struje. Agencija za distribuciju električne energije privremenih organa na KiM, objasnila je da je sistem preopterećen i istovremenom suočen sa najozbiljnijom svetskom krizom struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar