TUŽILAC DISKTRIKTA VAŠINGTON: Optužnica protiv Ponosnih dečaka i Čuvara zakletve zbog nereda

DRŽAVNI tužilac američkog Distrikta Kolumbija Karl Rasin najavio je danas tužbu protiv ekstremističkih desničarskih grupa “Ponosni dečaci” i “Čuvari zakletve” zbog smrtonosnih nereda 6. januara na američkom Kapitolu.

ТУЖИЛАЦ ДИСКТРИКТА ВАШИНГТОН: Оптужница против Поносних дечака и Чувара заклетве због нереда

Foto: EPA

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Rasin je rekao novinarima da su optuženi naneli fizičku i finansijsku štetu Vašingtonu i njegovim stanovnicima, dodajući da će grad tražiti „oštre“ finansijske kazne protiv optuženih organizacija, prenosi Rojters.

Kako se navodi, tužba ima za cilj da nadoknadi troškove angažovanja stotina gradskih policajaca da brane Kapitol od napada, kao i troškove lečenja i plaćenog odsustva koji su nastali nakon toga.

Tužilac takođe podnosi tužbu za fizički napad i telesne povrede protiv dve organizacije, zajedno sa još 30 imenovanih i 50 neimenovanih osoba za koje se navodi da su umešani u napad na Kapitol.

Deo pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upao je u zgradu Kongresa 6. januara u nameri da spreči potvrdu izborne pobede aktuelnog američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

Neposredno uoči incidenata Tramp je u govoru tokom okupljanja njegovih sledbenika kod spomenika DŽoržu Vašingtonu 6. januara, isticao da su izbore obeležile malverzacije i da je potrebno da odu do Kapitola i žestokom borbom spreče navodnu izbornu krađu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

U neredima na Kapitol hilu učestvovali su uz tvrdokorne pristalice Donalda Trampa ekstremisti iz raznih delova SAD, poput pristalica teorije zavere „Kjuanon“, rasističke grupe“Ponosni“ dečaci, pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti belaca i drugi, utvrdili su američki nadležni organi.

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI – Trupe, duge cevi, vanredno stanje… Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar