„TREBALO JE DOZVOLITI POSETU PETKOVIĆU“ Stano: EU poziva Prištinu da preispita svoju odluku

PORTPAROL EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano pozvao je Prištinu da preispita odluku o zabrani posete direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koja je, kaže, najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i treba je omogućiti.

ТРЕБАЛО ЈЕ ДОЗВОЛИТИ ПОСЕТУ ПЕТКОВИЋУ Стано: ЕУ позива Приштину да преиспита своју одлуку

Foto Tviter

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Uzeli smo u obzir nedavna dešavanja oko zvaničnih poseta. Još jednom želimo da istaknemo da očekujemo da obe strane u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama. Prema sporazumu, sve posete treba da budu sprovedene na način koji unapređuje proces normalizacije ili doprinosi ukupnom radu u kontekstu dijaloga uz podršku EU. Očekujemo da strane poštuju ove smernice – izjavio je Stano za Kosovo onlajn, upitan za komentar o zabrani posete Kosovu Petru Petkoviću, dok će danas kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala posetiti Bujanovac i Preševo.

Portparol EU je istakao da je „poseta direktora Petkovića Kosovu na odgovarajući način najavljena u skladu sa sporazumom, pa je trebalo dozvoliti, kao što je bio slučaj sa posetom ministarke Gervale južnoj Srbiji“.

Stano je rekao da, kao što je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao prošle nedelje u kontekstu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, EU poziva Kosovo da dozvoli zvanične posete koje ispunjavaju navedene smernice, uključujući i one direktora Petkovića.

– Pozivamo Prištinu da u tom pogledu preispita svoju odluku – naveo je Stano.

(Kosovo online)

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar