TRAŽE POMAK BEZ ODLAGANJA: Ministri Grupe G7 raspravljali o dijalogu o KiM, pružili podršku Šmitu i NATO

MINISTRI spoljnih poslova i razvoja Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7) pozvali u ponedeljak Beograd i Prištinu da se na „konstruktivan način angažuju u dijalogu o normalizaciji odnosa i postignu napredak bez daljeg odlaganja“.

ТРАЖЕ ПОМАК БЕЗ ОДЛАГАЊА: Министри Групе Г7 расправљали о дијалогу о КиМ, пружили подршку Шмиту и НАТО

Elizabet Tras i Nikola Selaković / Foto AP

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ovo se navodi u saopštenju britanske ministarke spoljnih poslova Elizabet Trus, koja je predsedavala sastankom održanim 11. i 12. decembra u Londonu.

– Ministri G7 ukazali su na važnost podrške evropskoj perspektivi, stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Pozvali smo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu, koji se vodi posredstvom EU, o normalizaciji odnosa i ostvare napredak bez daljeg odlaganja – piše u saopštenju koje je objavila Vlada Velike Britanije.

U istom tekstu osuđena je „retorika i akcije u BiH koje dovode do podela i koje su neodgovorne i pozvali na brz nastavak dijaloga i ponovno fokusiranje te zemlje na konstruktivnu agendu“. Ministri su, kako je navedeno, ponudili odličnu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu BiH, kao i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu i sedištu NATO u Sarajevu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvuje u Londonu na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, čiji je domaćin upravo Elizabet Tras. Tamo je i izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, izaslanik Stejt departmenta za naš region Gabrijel Eskobar, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak.

Osim sastanka ministara Zapadnog Balkana, Selaković se susreo i sa šeficom britanske diplomatije Elizabet Tras, Pičom, Eskobarom, kao i sa ministarkom za evropsko susedstvo i Ameriku u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Vendi Morton.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

TRGOVINA

SELAKOVIĆ je razgovarao i o temi trgovine i ekonomske saradnje. On je iskustva razmenio sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu sa Zapadnim Balkanom Martinom Vikersom i izvršnim direktorom britanske izvozne kreditne agencija Luisom Tejlorom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar