SUPERKOMPJUTER POMERA GRANICE: Stručnjak objasnio kako će veštačka inteligencija uticati na kvalitet života u Srbiji

KIT Strajter iz kompanije NVIDIA obratio se putem video-poruke i objasnio kako sve superkompjuter može da osnaži srpske institucije i kompanije i na koji način može da pomera granice nauke, privrede, usluga, obrazovanja, istraživanja, pa čak i putovanja u svemir.

СУПЕРКОМПЈУТЕР ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Стручњак објаснио како ће вештачка интелигенција утицати на квалитет живота у Србији

Foto: Novosti

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Dobar dan, ja sam Kit Strajter iz kompanije NVIDIA. Počastvovan sam što mogu da se obratim predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić. Ovim se još jednom putem video-poziva javljam državnom Data centru. Moja prethodna virtuelna poseta bila je 20. aprila 2020. godine, kada smo potpisali inicijalni sporazum, a sada, zahvaljijući našim saradnicima u „Atosu“, prvi srpski Nacionalni superkompjuter je stavljen u funkciju. Republika Srbija ima mnogo prirodnih resursa. Od uglja i prirodnog gasa do zlata, pa čak i grožđa, ali sada ovaj NVIDIA superkompjuter postaje jedan od vaših najvrednijih resursa – otpočeo je Kit Strajter.

Objasnio je da superkompjuter možda izgleda kao orman pun lampica i žica, ali da može da radi stvari koje obični kompjuteri ne mogu.

 

On može da osnaži srpske institucije i kompanije, da pomera granice nauke, privrede, usluga, obrazovanja, istraživanja, pa čak i putovanja u svemir. Samo njegovo postojanje čini vašu ekonomiju otpornijom.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Kako je naveo, glavno pitanje je kako iskoristiti ovakav resurs da se unaprede nacionalni prioriteti.

– Jedna od mogućnosti je da unapredite zdravstveni sistem i zdravlje svog stanovništva. Veštačka inteligencija transformiše sve, od kliničke dijagnostike do razvoja vakcina. Superkompjuter može da služi i kao računarski štit, omogućavajući istraživačima da izučavaju uticaj virusa na lokalnu sredinu, time predviđajući buduća žarišta i nadgledajući zdravstveno stanje populacije.

Strajter je objasnio da superkompjuter može da utiče i na klimatske promene.

– Sve nacije imaju dužnost da prate i umanjuju efekte klimatskih promena. Rast temperature će uticati na srpsku ekonomiju, infrastrukturu, poljoprivredu pa čak i bezbednost. Kombinacija veštačke inteligencije i ubrzanog računanja sad omogućava pravljenje simulacija međusobnog uticaja prirodnih elemenata i ljudskog ponašanja u realnom vremenu.

Uz pomoć superkompjutera Srbija može brže da reaguje na prirodne katastrofe poput velikih požara. Da sačuva useve i njive, unapredi programe energetske tranzicije i poboljša urbano planiranje.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Superkomjuter nije samo oruđe za naučnike, već motor za napredak, investicija u buduće generacije srpskih preduzetnika, istraživača, pa čak i umetnika koji ne moraju više da odlaze u druge prestonice da bi ostvarili svoje snove, već će moći da svoje znanje i poslovanje zadrže u Srbiji. U ime NVIDIA unapred se radujemo da vam pomognemo da u potpunosti iskoristite ovaj sistem u koji ste investirali, kao i da ojačate svoje sposobnosti i osnažite celokupnu srpsku VI (veštačka inteligencija) zajednicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar