SUMNJIV IZBOR PROFESORA: Prosvetna inspekcija „češlja“ Univerzitet u Nišu, prvi rezultati već sutra

PROSVETNA inspekcija „češlja“ poslovanje Univerzitetu u Nišu, a prvi rezultati o tome da li je bilo nepravilnosti u radu biće poznati već sutra. Nakon prosvetne, na niški univerzitet će otići finansijska i poreska inspekcija, kako bi se ispitali svi navodi o nezakonitim radnjama na ovom univerzitetu – saznaju „Novosti“.

СУМЊИВ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: Просветна инспекција чешља Универзитет у Нишу, први резултати већ сутра

Niški univerzitet i Dragan Antić / Foto D. A. i Univerzitet u Nišu

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Kako kažu naši sagovornici, cilj je da se uđe u trag novcu, za koji se sumnja da je nelegalno stican i deljen preko različitih projekata, a proveravaće se i da li je bilo prekršaja prilikom zapošljavanja.

Ovi prekršaji pripisuju se, nezvanično, rektoru prof. dr Draganu Antiću, koji je na čelu niškog univerziteta od 2012. godine, a kako kažu naši izvori sa Univerziteta, jedan od problema je i neakademsko i bahato ponašanje rektora prema neistomišljenicima.

– Zameraju mu se i česte ciljane i tendenciozne izmene, bez ikakvog obrazloženja, različitih pravilnika i kriterijuma za izbore u nastavnička zvanja, pravilnika za doktorske studije, kao i samog Statuta Univerziteta u Nišu, na koji niko ne daje saglasnost, niti proverava njegovu usaglašenost sa zakonima i drugim pravnim aktima – kažu sagovornici „Novosti“. – Takođe, ne poštuju se odluke Upravnog suda od strane Univerziteta po pitanju presuda o poništenju izbora u zvanja nastavnika, zbog čega postoji veliki broj presuda Upravnog suda zbog kršenja procedura oko izbora.

Takođe, jedna od zamerki je i način na koji se biraju članovi Senata Univerziteta, tako da predstavnike veća grupacija bira rektor, a ne fakulteti, čime lakše obezbeđuje većinu u Senatu.

S druge strane, prof. dr Dragan Antić kaže za naš list da se na Univerzitetu u Nišu poštuju svi zakoni i propisi.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Optužbe na moj račun iznose oni koji žele da me smene. Kada je neko na visokoj funkciji mnogi žele njegovu smenu, ali postoje izbori na kojima se o tome odlučuje – kaže prof. Antić.

Na pitanje šta prosvetna inspekcija radi na univerzitetu, on kaže da je inspekcija stalno na terenu, da proverava rad obrazovnih ustanova i tu nema ništa čudno.

– Ali čudno je da neko ima uvid u nalaze prosvetne inspekcije pre nego što ih ona učini javnim – kaže rektor.

STUDENTI IDU U DRUGE GRADOVE

REKTORU Draganu Antiću pripisuje se i to da je „rasterao“ studente, jer broj akademaca na niškom univerzitetu iz godine u godinu opada, a oni iz Niša idu na fakultete u Beograd ili u Novi Sad. Prof. Antić kaže da rektor za to nije kriv, niti on može navesti studente da idu ili ne u druge gradove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar