SUBVENCIJE NA KLIK: Prva faza E-agrara počinje sa radom u julu 2022. godine

E-AGRAR obuhvata novu aplikaciju koja bi trebalo da omogući efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

СУБВЕНЦИЈЕ НА КЛИК: Прва фаза Е-аграра почиње са радом у јулу 2022. године

Foto Shutterstock

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Novo softversko rešenje predstavlja elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, podnositi elektronske zahteve za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, menjati podatke, obnavljati registracije i eventualno se brisati iz Registra.

„Poljoprivredna gazdinstva imaće mogućnost da podnose zahteve za direktna plaćanja (podsticaji po površini i podsticaji za životinje). Portal je sredstvo i za uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka“, navode iz Ministarstva poljoprivrede za „Preduzetnik“.

Kroz e-agrar biće omogućena razmena podataka sa drugim registrima koji vode jedinstvene matične brojeve građana, podatke o prebivalištu, podatke o zemljištu i životinjama i sl.

„Kada bude uspostavljen e-agrar, a očekujemo da će prva faza početi sa radom jula 2022. godine, poljoprivrednici će na jednostavan način elektronskim putem podnositi zahtev za direktne podsticaje i osim zahteva koje će moći da podnose elektronskim putem, neće morati da prikupljaju dodatnu dokumentaciju i šalju je u Upravu za agrarna plaćanja“, ističu u resornom ministarstvu.

Sve na jednom mestu

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Uspostavljanje e-agrara će, kažu, omogućiti poljoprivrednicima da za kraće vreme dobiju podsticaje, jer će obrada predmeta znatno kraće trajati, vršiće se automatska obrada predmeta (razmena podataka i provera podataka između registara biće automatizovana).

Čitav proces će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja jer će na taj način doći do bržeg odobravanja podsticaja kao i brže isplate zahteva.

E-AGRAR će postati jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, svih zahteva za direktna plaćanja i omogućiće efikasnije izveštavanje o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i direktnim podsticajima. Takođe, biće uspostavljena razmena informacija (softverska) sa drugim državnim organima i organizacijama, u oba smera. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar