STRVINE ČEKAJU DA SE ĆATE SMILUJU: Pojedine opštine ne organizuju i ne finansiraju uklanjanje uginulih životinja

LOKALNE samouprave u Srbiji dužne su da na svojoj teritoriji organizuju zoohigijensku službu, koja će neškodljivo da uklanja leševe životinja sa javnih površina, objekata za uzgoj, držanje, dresuru. I to o trošku samih opština. Ipak, pojedine lokalne samouprave to ne rade, pa stočari, moraju da plate i do 20.000 dinara po uginuloj kravi.

СТРВИНЕ ЧЕКАЈУ ДА СЕ ЋАТЕ СМИЛУЈУ: Поједине општине не организују и не финансирају уклањање угинулих животиња

Foto V. Ilić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da lokalne samouprave treba da organizuju transport leševa životinja, na način koji ne predstavlja rizik po ljude ili životnu sredinu.

– Opštine su dužne i da imaju izgrađen objekat za sakupljanje leševa životinja, a one koje ne organizuju zoohigijensku službu, u obavezi su da dok to ne urade finansiraju njihovo uklanjanje.

Da su lokalne samouprave u obavezi da organizuju sakupljanje životinjskog otpada i transport do mesta gde će se on uništiti, potvrdila nam je i Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

– Neke lokalne samouprave su to uradile, poput Bečeja, Subotice ili Bačke Topole, ali ima i onih koje nisu – istakla je Bugarski. – Tada na teret sve ide samim stočarima. Mi plaćamo uklanjanje životinja, a ne možemo da odjavimo, recimo uginulu kravu, ukoliko taj proces ne završimo. Mnogi od farmera nemaju novca uvek, uz sve ostale izdatke, i to da plate. Odnošenje se naplaćuje po kilogramu, pa može da košta i više od 20.000 dinara.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na naše pitanje, zbog čega pojedine opštine ne sprovode zakonsku obavezu oko uklanjanja uginulih životinja, prebacilo je odgovornost na kolege iz poljoprivrede i životne sredine. Osvrnuli su se na primenu zakona koji se odnosi na preradu i neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla, a ne na to šta se radi sa uginulim životinjama. Kao prilog odgovoru, poslali su nam delove Zakona o veterinarstvu, koji se odnose na tretiranje sporednih proizvoda životinjskog porekla, zašta je i zadužena Uprava za veterinu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

BESPLATNA USLUGA ZA SVE

SA opštine Bačka Topola, prošle godine, transportovano je 270 tura animalnog otpada u firmu za neškodljiv tretman.

– Ova usluga je, na osnovu ugovora sa opštinom za transport leševa, besplatna za sve građane, a ujedno i zakonska obaveza vlasnika gazdinstva da ovaj otpad preda ovlašćenim firmama, kada dođu po njega – rekli su nam u Opštini Bačka Topola. – Niko ništa od njih ne plaća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar