STIŽU NOVI „MALI MILOŠ“ I PASARS: Cilj je da naša domaća industrija, naša pamet i instituti budu takvi da mogu da razvijaju nova sredstva

NASTAVLJA se proces izgradnje besposadnih daljinski upravljivih stanica našeg naoružanja u PPT „Namenska“ u Trsteniku, gde stručnjaci sa kolegama iz Vojnotehničkog instituta (VTI) u Beogradu razrađuju ove složene sisteme odbrane.

СТИЖУ НОВИ МАЛИ МИЛОШ И ПАСАРС: Циљ је да наша домаћа индустрија, наша памет и институти буду такви да могу да развијају нова средства

Foto S. Babović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Pogone ove fabrike juče je obišao ministar Nebojša Stefanović sa saradnicima. On je tom priliko istakao da će poslednja verzija „malog miloša“ (V2) uskoro biti u naoružanju Vojske Srbije, kao i da se usavršavaju novi detalji i da se dodatno modernizuje PASARS, koji čeka ugradnju protivavionskih raketnih sistema.

– Cilj je da naša domaća industrija, naša pamet i instituti budu takvi da mogu da razvijaju nova sredstva, da budu u korak sa svetom. A, sredstva koja se proizvode u Trsteniku, poput „malog miloša“ ne može da proizvede veliki broj zemalja – rekao je ministar Stefanović.

– PASARS je danas potpuno nov, a čeka ga modernizacija ugradnjom protivavionskih raketnih sistema „Mistral“. I do polovine sledeće godine on će biti raketno-artiljerijska stanica i jedno od sredstava kopnene vojske koje će ozbiljno i efikasno moći da štiti naše nebo.

Foto S. Babović

Ministar je objasnio da će se „mali miloš“ u poslednjoj verziji videti sa mitraljezom 12-7 i protivoklopnim sistemima 90 milimetara.

– Drago mi je da stručnjaci PPT „Namenska“ i VTI zajedno rade i integrišu sistem, tako da on vrlo brzo može da postane podrška ne samo 72. specijalnoj brigadi koja ga već koristi, već i drugim jedinicama naše vojske. Daćemo podstrek da se nastavi realizacija i ugovaranje novih ugovora za PPT „Namenska“.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Foto S. Babović

„Namenska industija“ iz Trstenika je početkom godine potpisala sa Ministarstvom odbrane ugovor, čija vrednost premašuje milijardu dinara, o snabdevanju i opremanju VS novim borbenim sistemima: PASARS-16 (protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem), MORAVA (samohodni modularni višecevni lanser raketa), OGANJ M77 (samohodni višecevni lanser raketa) i besposadno daljinski upravljano zemaljsko vozilo „mali miloš“.

OPORAVAK

PPT „Namenska industrija“ upošljava 750 radnika. Do pre nekoliko godina, u pogonima trsteničke fabrike nije bilo grejanja, a račun je bio u blokadi za više od 20 miliona dinara. Usledilo je podizanje iz pepela, investicije u bolje uslove rada, bezbednost radnika, gasifikaciju, mašinski park, kao i renoviranje pogona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar