STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Posle Nove godine još 170 evra za jednu grupu građana

DRŽAVA je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati i nove pare. Pored jednokratne novčane pomoći, treba računati i na redovne povišice, i penzija i plata.

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: После Нове године још 170 евра за једну групу грађана

Foto N. Skenderija

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice. Doduše, one neće biti iste za sve jer će zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci plate biti uvećane za oko 8 odsto a ostalim zaposlenim u javnom sektoru za oko 7 odsto, prenosi Blic. 

Primera radi, oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci plata će biti uvećana za 4.800 dinara u narednoj godini dok će taj iznos za medicinsku sestru , koja je u ovoj godini imala primanja od oko 50.000 dinara, biti uvećan za 4.000 dinara.

Situacija je nešto drugačija kod zaposlenih u prosveti, čije su plate u proseku kreću oko 60.000 dinara, u narednoj godini bi zarađivali 4.200 dinara više.

Što se tiče najastarijih, svih 1,7 miliona penzionera, od januara čeka linearno povećanje penzija od oko 5,9 odsto. Pošto je prosečna penzija 29.400 dinara taj iznos bi se uvećao za 1.700 dinara pa bi primanja bila 31.100 dinara.

Oni sa većim penzijama bolje će proći ali njih nije mnogo. Računica pokazuje da će najveći broj penzionera, s obzirom na primanja, u novčaniku imati više od 900 i 1.200 dinara. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Ovakav procent uvećanja penzije obračunat je po „švajcarskiom modelu“, koji je na snazi u Srbiji od januara prošle godine. Po tom modelu njihovo usklađivanje se bazira na osnovu 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Pored ovoga, penzioneri treba da očekuju i jednokratnu novčanu pomoć od 20.000 dinara, ili oko 170. evra i to u februaru. Na ovaj iznos pravo imaju svi penzioneri Republike Srbije bez obzira na to kolika im je mesečna penzija.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar