SRPSKI GENERAL RADIVOJE MILETIĆ PONOVO PODNEO ZAHTEV HAGU: Izdržao tri četvrtine kazne

SRPSKI general Radivoje Miletić (73) , koji se nalazi u zatvoru u Finskoj, podneo je juče treći zahtev Mehanizmu u Hagu za prevremeno uslovno puštanje na slobodu.

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ РАДИВОЈЕ МИЛЕТИЋ ПОНОВО ПОДНЕО ЗАХТЕВ ХАГУ: Издржао три четвртине казне

Foto: AP

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

On je dve trećine kazne od 18 godina na koliko je osuđen izdržao još u maju 2018. godine, ali  je predsednik suda Karmel Ađijus od tada već dva puta odbio da ga pusti na prevremenu slobodu, što je do njegovog dolaska na čelo haškog suda bila ustaljena praksa. Miletić je do sada izdržao tri četvrtine kazne.

U zahtevu koji je podnela njegov advokat Nataša Favo Ivanović navodi se da je Miletić u potpunosti svestan težine dela za koje je osuđen i da njegovo besprekorno ponašanje pokazuje potpunu rehabilitaciju, što su u svojoj dokumentaciji koje su prosledile Mehanizmu navele i finske vlasti. Miletić je spreman da ispuni sve uslove za prevremenu slobodu i da ih poštuje.

U zahtevu se ukazuje se i na raniju zamerku Ađijusa da Miletić nije sarađivao sa tužilaštvom, ali i na to da se on tokom suđenja branio ćutanjem, što je njegovo osnovno pravo zagaramtovano Međunarodnim pravima, pa i samim Statutom Haškog tribunala, kao i da nakon pravosnažne presude tužilaštvo nikada ni zbog čega nije kontaktiralo Miletića.

Advokat je navela i da su Miletiću otkako je zatvoren 2005. godine preminuli roditelji, supruga i sestra, da još ima decu i unuke u Beogradu, kod kojih bi živeo u slučaju usvajanja njegovog zahteva. 

Inače, dok je još bio u pritvoru u Sheveningenu utvrđeno je da Miletić boluje od leukemije, ali je ta bolest sad stabilizovana. Ima i dijabetis, a nedavno mu je operisan i kuk.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Uz ovaj zahtev sudu je priloženo i Miletićevo pismo, koje je  on još pre tri godine uputio predsedniku Mehanizma i u kojem iskazuje žaljenje i da je svestan da je rat naneo veliko zlo, ali i bol nevinim žrtvama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar