SRPSKA SNEŽNA PRINCEZA: Svetlana je prošla put od ZLOSTAVLJANJA do karijere uspešnog ALBINO MODELA (FOTO)

„Ja sam dete Meseca i zovite me Sumi“ – ovim rečima je dvadesetogodišnja Svetlana Šlapak iz Obrenovca započela razgovor pred kamerama za emisiju na Tv Prva.

Sumi je rođena sa albinizmom, ali joj to ne predstavlja problem da živi punim plućima, a kako je tekla njena životna priča, pročitajte u nastavku teksta.

Loše ocene lekara

Rođena je pre 20 godina, prevremeno, sa belom kosom, riđim trepavicama i izrazito tamnim, ljubičasto-plavim očima. NJen neurološki status kao bebe nije bio idealan, pa je pokazivala slabost i nestabilnost u ekstremitetima, a ubrzo je konstatovano i da joj je vid oštećen i da joj oči “šetaju”.

Međutim, lekari joj nisu odmah ispisali dijagnozu koja će joj nešto kasnije u potpunosti promeniti i odrediti život – albinizam. Desilo se to kada je umalo ostala bez oka, sa nekih 15 godina.

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Čovek postavio 30.000 LAMPICA i mora da pritisne 98 PREKIDAČA da bi ih uključio (FOTO/VIDEO)

Tada joj se za već prilično uništeno i previše osetljivo oko, uz nošenje naočara „kao dno od tegle“ i sočiva, a u cilju ispravljanja strabizma, jedno sočivo zalepilo i izvrnulo u unutrašnjost oka. Lekari su tada prvi put spomenuli albinizam na papiru.

Osude ljudi

NJen nesvakidašnji izgled izazivao je različite reakcije ljudi. Mnogi su je iz neznanja osuđivali, ali su zato drugi prepoznali njenu posebnost.

Sumi je odnedavno postala model i to joj je ulilo veliko samopouzdanje. Nekada je odbijala svaku moguću pomoć, a sada koristi čitač ekrana i beli štap. Putem društvenih mreža širi svest ljudima o različitim vrstama albinizma, o hendikepima i o tome kako pomoći slepim i slabovidim osobama, kako im pravilno prići.

@albinogirll

Albinizam nekad hendikep sada prednost. Volite sebe i budite jedinstveni. Nedajte da vam neko uzme snove

Love The Way You Lie – Eminem,Rihanna

– Ti si baba, vampir, duh, ne možeš na svetlo, stalno ti nešto smeta, kako si sada potpuno bela a bila si smeđa – slušala je, i ne zna ni sama odakle pronalazila snagu da se ne obazire, rešavajući mnoge ozbiljnije zdravstvene i druge probleme sa kojima se valjalo boriti.

Danas, ona širi poruku ljubavi i svojim primerom pokušava da podigne svest ljudi o albinizmu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar