SRBIJA MOŽE DA BUDE ZADOVOLJNA Premijerka Brnabić: „Očekujem otvaranje klastera do kraja godine“

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.

СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ ЗАДОВОЉНА Премијерка Брнабић: Очекујем отварање кластера до краја године

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Brnanbićeva je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

– Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju – rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabićeva i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom korona virusa.

Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.

Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabićeva je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja – rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transparentno komunicira sa svim činiocima u društvu.

Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16. januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto su te reforme važne.

Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvo u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

U Skupštini Srbije je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, a poslanici će oko 18 časova glasati za predloge zaključke koje je povodom izveštaja predložio Odbor za evropske integracije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar