SLEDI NAM NOVI VREMENSKI ROLERKOSTER: Sneg, pogoršanje, otopljenje pa zahlađenje (FOTO)

MARKO Čubrilo najavio nam je pravi vremenski rolerkoster narednih dana.

СЛЕДИ НАМ НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Снег, погоршање, отопљење па захлађење (ФОТО)

Foto: D. Balšić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Kako je on napomenuo, danas, u utorak, biće hladno, na jugu i jugoistoku sa padavinama, dok će sreda biti suva, da bi potom usledilo novo pogoršanje i prolazno otopljenje, da bi nam opet došlo zahlađenje.

Kako je naveo, za vikend je moguće jače pogoršanje i zahlađenje uz sneg nad većim delom nizijskih oblasti regiona.

Sredinom meseca, navodi on, malo suvo i malo toplije, dok posle 17. 12. ima najava za novo moguće zahlađenje.

NJegov detaljan izveštaj prenosimo vam u celosti:

– U utorak pre podne nad jugoistočnim, istočnim i južnim predelima pretežno oblačno ponegde uz padavine. Snežna granica od oko 200mnv na zapadom Srbije i istokom BiH do oko 700mnv na istoku Srbije. Nad ostalim predelima uglavnom suvo, a ponegde maglovito uz rosulju. Vetar umeren, na istoku povremeno i pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum od 0 do +7 stepeni Celzijusa. Uveče delimično razvedravanje te će noć ka sredi biti hladna i nad većim delom regiona treba očekivati mraz do oko -4 stepena Celzijusa, dok bi na planinama bilo mraza i oko -10 stepeni Celzijusa.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– U sredu tokom dana suvo i malo toplije, krajem dana vetar južnog kvadranta u pojačanju (jugo, topla košava). Dnevni maksimum od +3 do +11 stepeni Celzijusa.

– Jačanje južnog vetra biće uslovljeno približavanjem hladnog fronta koji u četvrtak već ujutro na jugu, jugozapadu i zapadu regiona donosi pogoršanje sa kišom, koja će se do kraja dana proširiti nad ceo region. Uz priliv malo toplijeg vazduha snežna granica u podizanju na oko 800 mnv, dok će na krajnjem zapadu Hrvatske i dalje biti na oko 400 mnv. U četvrtak duž Jadrana jak jugo, a u košavskom području topla košava.

– U petak nad većim delom regiona oblačno i hladnije, ponegde uz padavine, a snežna granica ponovo u padu na oko 600 mvn. Samo na jugoistoku Srbije veći deo dana relativno topao. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od +3 na severozapadu do oko +9 na jugoistoku regiona. Vikend i početak sledeće nedelje verovatno donose jače pogoršanje uz razvijanje ciklona nad Jonskim morem.

– U zavisnosti od tačnog položaja centra ciklona zavisiće položaj njegovog toplog i hladnog sektora, konkretno granica snega i kiše. Večernji ECMW delovima istočne Hrvatske, središnje i istočne BiH, zapadne Srbije i severu Crne Gore donose veoma obilne snežne padavine, često i preko 15 cm ali prosek svih 50 članova niza je znatno umereniji. Na primer, za Novi Sad operativni ima oko 14 cm snega, dok je prosek 50 ansamble članova oko 4 cm.

– Tek oko petka ćemo znati tačan položaj centra ovog ciklona kao i njegovu snagu, a to će biti ključno za količinu i raspodelu snega. Vetar bi okrenuo na jak severni i severoistočni, na istoku Srbije istočni. Dnevni maksimum bi u hladnom sektoru ciklona verovatno bio oko 0 stepeni Celzijusa, dok bi u toplom bio oko +4.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– Posle ovog pogoršanja oko 15. 12. se računa na stabilizaciju i manje otopljenje, dok bi posle 17. 12. moglo doći do postavljanja anticiklona u prostoru između Skandinavije i zapadne Rusije, što bi ka nama moglo pokrenuti hladno strujanje sa istoka.

– Taj period je svakako jako dalek i podložan je velikim izmenama, tako da trenutno stanje sinoptike čini tek početni signal za moguće dalje zahlađenje. Naredni dani donose vrlo promenljivo vreme uz česte smene toplijih i hladnijih dana, dok je oko 11. 12. moguće nešto jače zahlađenje – napisao je on.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar