SKUPŠTINA DANAS ODLUČUJE: Izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi pred poslanicima

POSLANICI Skupštine Srbije raspravljaće danas samo o jednoj tački dnevnog reda, a to je Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

СКУПШТИНА ДАНАС ОДЛУЧУЈЕ: Измене Закона о референдуму и народној иницијативи пред посланицима

Foto: N. Fifić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

– Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada – piše u izmenjenom članu zakona.

Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.

Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

– Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma – piše u predloženom rešenju.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nemaju nikakve veze sa donetom odlukom o raspisivanju i održavanju referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa za 16. januar.

Zakon o eksproprijaciji je predsednik Aleksandar Vučić vratio parlamentu, posle čega ga je Vlada povukla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar