SAD PRAVE PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: NASA dodelila tri ugovora vredna 415 miliona dolara

BAJDENOVA administracija je potpisala poslovne ugovore vredne 415 miliona dolara sa tri kompanije za projektovanje novih svemirskih stanica i druge komercijalne aktivnosti u niskoj zemljinoj orbiti (LEO), objavila je NASA u saopštenju za javnost.

САД ПРАВЕ ПРИВАТНЕ СВЕМИРСКЕ СТАНИЦЕ: НАСА доделила три уговора вредна 415 милиона долара

Foto: Depotzit

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

-NASA je potpisala sporazume sa tri američke kompanije za razvoj dizajna svemirskih stanica i drugih komercijalnih odredišta u svemiru, navodi se u saopštenju u četvrtak. Sporazumi su deo napora agencije da omogući snažnu komercijalnu ekonomiju u niskoj orbiti Zemlje (LEO) koju će predvoditi Amerikanci.

NASA je saopštila da je ukupna vrednost za sva tri finansirana sporazuma o svemirskom zakonu 415,6 miliona dolara. Kompanije koje su dobile ugovore su Blu Oridžin (Blue Origin) iz Kenta, Vašington – 130 miliona dolara; Nanoraks (Nanoracks) iz Hjustona – 160 miliona dolara i Nortrop Gruman Sistems Korporacija (Northrop Grumman Systems Corporation) iz Dalesa, Virdžinija, – 125,6 miliona dolara, dodala je svemirska agencija.

-Na osnovu uspešnih inicijativa za partnerstvo sa privatnom industrijom za isporuku tereta, a sada i slanje naših, NASA-inih, astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, NASA ponovo kreće ka komercijalizaciji svemirskih aktivnosti, rekao je NASA administrator Bill Nelson u saopštenju.

NASA nastoji da održi neprekidno prisustvo SAD u LEO prelaskom sa Međunarodne svemirske stanice na druge platforme. Ugovori će stimulisati američki privatni sektor za razvoj komercijalnih, nezavisnih svemirskih stanica za klijente iz vlade i privatnog sektora, navodi se u saopštenju.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar