RUSIJA POČINJE VOJNE VEŽBE: Amerika traži objašnjenje

U ČETIRI regiona na zapadu Rusije počele su vojne vežbe, saopštila je pres-služba Zapadnog vojnog okruga.

РУСИЈА ПОЧИЊЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ: Америка тражи објашњење

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

„Oko 3.000 vojnika gardijske Krasnoznamenjske kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga započelo je borbenu obuku na vojnim poligonima u Voronješkoj, Belgorodskoj, Brjanskoj i Smolenskoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Vojnici Vislenske i Jelninske motorizovane divizije uvežbavaće borbenu usklađenost i savladaće nove metode i taktike za izvršavanje zadataka.
„Glavni fokus taktičkih vežbi biće na izvođenju vežbi kontrolnog gađanja iz streljačkog oružja i naoružanja oklopnih vozila, organizovanje marševa uz aktivno delovanje diverzantsko-izviđačkih grupa ‘protivnika’ i opremanje uporišta“, ističe pres-služba.

Manevri će se završiti trenažnom borbom sa fazom borbenog gađanja. Posade oklopnih vozila BMP-2 i tenkova T-72B3 gađaće mete koje imitiraju ljudstvo i tehniku uslovnog protivnika na udaljenosti do 1.200 metara.

U vežbe će biti uključeno 300 jedinica vojne tehnike kao i standardno streljačko oružje.

Stejt department traži objašnjenje

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da američka administracija očekuje da će Rusija u okviru deeskalacije situacije oko Ukrajine pružiti objašnjenja u vezi sa vežbama na zapadu zemlje.

„Smatramo da bi u ovom slučaju deeskalacija podrazumevala povratak ruske vojske u kasarne, razjašnjenja u vezi sa tim manevrima ili njihovo obustavljanje, kao i vraćanje teškog naoružanja tamo gde je obično skladišteno“, rekao je Prajs, ističući da napredak u rusko-američkim pregovorima o bezbednosnim pitanjima zahteva „atmosferu deeskalacije“.

Podsetimo, 10. januar u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar