PROFESOR VLADAN PETROV, ZA „NOVOSTI“: Koje poteze može Vučić da povuče oko Zakona o eksproprijaciji

PROFESOR ustavnog prava Vladan Petrov objašnjava za „Novosti“ koje mogućnosti ima predsednik Aleksandar Vučić, a u vezi Zakona o eksproprijaciji.

ПРОФЕСОР ВЛАДАН ПЕТРОВ, ЗА НОВОСТИ: Које потезе може Вучић да повуче око Закона о експропријацији

Foto: Printskrin

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Pošto je saslušao mišljenje neposredno zainterovanih građana i ustanovio da u Zakonu o eksprorijaciji koji je Narodna skupština usvojila, postoje određena pitanja koja nisu na odgovarajući način uređenja, predsednik Republike može vratiti zakon na ponovno odlučivanje Narodnoj skupštini. Prema Zakonu o predsedniku, on to može učiniti i zato što jedan zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

Dakle, u ovoj situaciji može iskoristiti svoje ustavno ovlašćenje suspenzivog veta, a to znači da može vratiti zakon i iz razloga necelishodnosti pojedinih zakonskih rešenja. Narodna skupština može ponovo glasati o istom tekstu zakona, ali ne o izmenjenom. Ili, Narodna skupština može odlučiti da ne glasa ponovo o zakonu, ubeđena argumentima iz obrazloženja predsednika. Ukoliko se parlament bude odlučio za ovo drugo, zakon se više ne vraća predsedniku i sudbina tog teksta zakona je okončana. Vlada tada može od početka da inicira zakonodavnu proceduru kako bi u Skupštinu došao predlog zakona o eksproprijaciji u kojem su ispravljeni nedostaci koje je i predsednik uočio, a nakon višednevne analize Zakona o eksproprijaciji. To je po meni jedini ispravni ustavno-pravni put – naveo je Petrov.

Inače, predsednik je ranije danas rekao da se traži rešenje kako da se Zakon o eksproprijaciji stavi van snage, a da to bude u skladu sa Ustavom. Poslednje dve subote organizovane su blokade puteva, uz objašnjenje da je zakon pisan kako bi se otvorio put kompaniji „Rio Tinto“ za iskopanje litijuma u području Jadra. Vučić je o tome razgovarao sa meštanima ovog dela zemlje i oni su mu ukazali na moguće probleme i izneli svoje strahove oko tog projekta.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar