PRIORITET OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI Vučić: Donete važne odluke u okviru inicijative otvoreni balkan

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije rekao je da su donete važne odluke u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

ПРИОРИТЕТ ОЧУВАЊЕ МИРА И СТАБИЛНОСТИ Вучић: Донете важне одлуке у оквиру иницијативе отворени балкан

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev / AP Photo/Franc Zhurda

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Naš glavni cilje mora da bude očuvanje mira i stabilnosti u trenutku kada se ne zna ko pije ko plaća, kada čujemo ratne pokliče i upravo zato smo doneli važne odluke u okviru inicijative otvoreni balkan, koji je značajni mirovni i ekonomski projekat – naveo je predsednik.

Skupština potvrdila više sporazuma iz inicijative Otvoreni Balkan

Skupština Srbije potvrdila je večeras više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Podržali su Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21. decembra, u okviru Otvorenog Balkana.

– Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka 3. januara – rekao je ministar poljoprivrede u raspravi Branislav Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

– Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu – rekao je ministar.

Potvrđen je i Sporazum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kojim se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i specijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u raspravi da sporazum ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

– Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i Identifikacioni broj Otvorenog Balkana – To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu radi korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan”, rekla je ministarka.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

BONUS VIDEO – Vučić u Sjenici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar