PREMINUO OTAC MOMIR LEČIĆ: Srpska pravoslavna crkva saopštila tužne vesti

PREMINUO je protođakon Momir Lečić, dugodišnji sekretar kancelarije patrijarha Srpskog, saopštila je SPC.

ПРЕМИНУО ОТАЦ МОМИР ЛЕЧИЋ: Српска православна црква саопштила тужне вести

Foto: fejsbuk

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Momir Lečić je rođen 30. marta 1936. godine u selu Bresnici kod Čačka od roditelja Vlastimira i Vasilije.

Osnovnu školu je završio u Čačku 1950. godine. Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1954. godine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1960. godine, a u međuvremenu je odslužio vojni rok. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu u Bonu (Nemačka) u periodu od 1960. do 1962. godine.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Patrijarh srpski German je rukopoložio teologa Momira Lečića u čin đakona na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra 1962. godine. Odlukom patrijarha Germana unapređen je u zvanje protođakona na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1973. godine. U hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene služio je do 1984. godine kada je, na svoju molbu, premešten na službu u hram Svetog Aleksandra Nevskog. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda postavljen je za činovničkog pripravnika u Kancelariji Patrijarha srpskog 1962. godine, zatim je 1965. godine imenovan za pisara, a za sekretara je postavljen 1975. godine. Uporedo je obavljao dužnost referenta Velikog crkvenog suda. Službu u Kancelariji Patrijarha srpskog okončao je 2009. godine, kada mu je Sveti Arhijerejski Sinod dodelio orden Svetog Save II stepena.

Autor je naučnog rada „Izgradnja i obnova crkava i manastira od 1920. do 1941. godine“, objavljenog u „Spomenici Srpske Pravoslavne Crkve 1920-1970“.

Predano i odgovorno je vodio rad Kancelarije patrijarha Germana, a zatim i Kancelarije patrijarha Pavla. U više navrata bio je član poslanstava Srpske Pravoslavne Crkve tokom zvaničnih poseta pomesnim Pravoslavni Crkvama.

Učestvovao je u zasedanjima međucrkvenih konferencija širom sveta.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Zaupokojena Liturgija sa opelom biće služena 2. decembra 2021. godine sa početkom u 8 časova u hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar