PORUKA CELOM REGIONU: Vučić, Zaev i Rama otvorenim pismom uputili apel balkanskim zemljama

PREMIJER Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvali su u otvorenom pismu druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi „Otvoreni Balkan“, a EU da u potpunosti podrži tu inicijativu.

ПОРУКА ЦЕЛОМ РЕГИОНУ: Вучић, Заев и Рама отвореним писмом упутили апел балканским земљама

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

U pismu trojice lidera navodi se da je njihova vizija prevazilaženje društvenih, ekonomskih i trgovinskih barijera koje usporavaju ekonomski rast regiona kroz implementaciju četiri osnovne slobode EU.

Iako inicijativa „Otvoreni Balkan“ do sada obuhvata samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, Rama, Vučić i Zaev ističu da je inicijativa bila i biće otvorena i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana.

– Često optuživani da smo „bure baruta“ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir. Otvoreni Balkan nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome – stoji u otvorenom pismu.

Naveli su da još jednom pozivaju sve svoje komšije da se okupe da svojim građanima ponude pogodnosti koje se nude građanima zemlja koje su se pridružile toj inicijativi.

– Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog od nas – poručili su u otvorenom pismu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Rama, Vučić i Zaev su ukazali da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili svoju podršku i da im na tome zahvaljuju.

– Sada se cela EU mora ujediniti i u potpunosti podržati Otvoreni Balkan i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost naše inicijative iz potrebe u akciju. Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost – ističe se u otvorenom pismu.

Poručili su da je vreme da se sve nacije i narodi regiona udruže za bolju zajedničku budućnost, za budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve, budućnost koja prevazilazi sporove prošlosti i daje mladima nadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar