PETKOVIĆ O ZABRANI DA POSETI KIM: Kurti gazi sve sporazume iz Brisela

DIREKTORU Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, koji je trebalo da poseti manastir Devič, Bogosloviju u Prizrenu i povratničku porodicu Gligorijević u selu Novake, vlasti privremenih institucija u Prištini danas su po šesti put od početka godine zabranile da poseti južnu srpsku pokrajinu.

ПЕТКОВИЋ О ЗАБРАНИ ДА ПОСЕТИ КИМ: Курти гази све споразуме из Брисела

Petar Petković

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Petković ističe da su vlasti privremenih institucija u Prištini ovoga puta otišle korak dalje u kršenju sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama jer čak ni mejlom nisu obavestile zvanični Beograd da se poseta onemogućava, već su to učinili na samom prelazu Jarinje.

Naglašava da je poseta najavljena na vreme i skladu sa svim sporazumima i ističe da današnja zabrana samo pokazuje da Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija, gazi sve sporazume koji su postignuti u Briselu.

– Kurtiju apsolutno nije do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Danas sam krenuo u stradalni manastir Devič u srcu Drenice, da prisustvujem hramovnoj slavi, a posle toga sam želeo da posetim našu Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Ali, kao i prošli put, Kurti mi je zabranio ulazak na prostor KiM – kazao je Petković.

Ukazuje da je jasno da, ako glavnom pregovaraču u Briselu sa srpske strane zabranjuju ulaz na prostor Kosova i Metohije, kako se tek odnose i ponašaju prema Srbima koji žive na KiM i koji zbog takve antisrpske politike Aljbina Kurtija ispaštaju gotovo svakog dana.

Petković je podvukao da, za razliku od Prištine, Beograd poštuje sporazume iz Brisela, zbog čega je danas odobrio zahtev članici Kurtijevog kabineta da poseti Bujanovac i Preševo.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Za razliku od Prištine koja meni zabranjuje ulazak na prostor naše južne pokrajine, Beograd se ponaša odgovorno i mi poštujemo sve sporazume. Tako smo i danas odobrili ulazak članu Kurtijevog kabineta u Preševo i Bujanovac jer poštujemo i sporazum o slobodi kretanja i sporazum o zvaničnim posetama, što jasno pokazuje da mi želimo normalizaciju odnosa – naveo je direktor vladine Kancelarije.

Dodaje da Beograd želi da gradi mir, želi bolje odnose jer je to ključ za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana.

Takođe, ističe i da će ti bolji odnosi obezbediti mir Srbima na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar