PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA MIR: „Svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih“ (VIDEO)

MORAMO znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, obraćajući se vernicima na početku Božićnog posta.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОЗВАО НА МИР: Свако је свакоме потребан, не можемо једни без других (ВИДЕО)

Foto: Instagram

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Patrijarh Porfirije kaže da je juče sa tugom pratio „kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.

– Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba; ni ko je kriv, a ko je nevin – poručuje patrijarh Porfirije.

Ističe da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju.

– Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva – naglašava patrijarh.

– Molim se Bogu da u danima Božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti – dodaje patrijarh Porfirije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Naglašava da nas period posta, u koji smo zakoračili, podseća i poziva na neophodni mir.

– Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku. Moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire – ističe poglavar Srpske pravoslavne crkve.

– U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države. Sa ovih nekoliko misli želim srećan i blagosloven Božićni post, koji nas vodi miru koji jeste Hristos među nama – poručio je na kraju obraćanja patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar