PAOR SA KNJIGOVOĐOM MORA DA IMA I KASU: U kom slučaju poljoprivredna gazdinstva treba da imaju fiskalni uređaj

NOVE elektronske fiskalne uređaje, najkasnije od maja, moraće da imaju i pojedina poljoprivredna gazdinstva. Ona koja vode poslovne knjige i barataju – kešom. Individualni poljoprivredni proizvođači, koji prodaju sopstvene prozvode, u ne tako velikim količinama, i dalje su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja.

ПАОР СА КЊИГОВОЂОМ МОРА ДА ИМА И КАСУ: У ком случају пољопривредна газдинства треба да имају фискални уређај

Foto N. Živanović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

U Ministarstvu finansija potvrđuju da se obveznikom fiskalizacije smatra i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko se opredelio da vodi poslovne knjige. Odnosno, obveznik je PDV, koji obavlja promet na malo, poljoprivrednim proizvodima, bez obzira na mesto prodaje, kao i da li prodaje sopstvene proizvodi ili je reč o preprodaji.

– Od obaveze fiskalizacije izuzeta je prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima – navode u Ministarstvu finansija. – Od toga su oslobođeni i oni koji prodaju na drugim mestima u skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinjskog porekla, odnosno biljne hrane. Uslov je da ne plaćaju porez kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, nisu osiguranici po osnovu poljoprivredne delatnosti niti korisnici poljoprivredne penzije.

Kako objašnjava Đerđ Pap, poreski savetnik, poljoprivredna gazdinstva najčešće ne vode poslovne knjige, već imaju tretman individualnih poljoprivrednih proizvođača.

– Postoje izuzeci u tri slučaja – objašnjava Đerđ Pap. – Najpre kada gazdinstva, svojevoljno ili ne, uđu u sistem poreza na dodatu vrednost. To se dešava kada im godišnji promet premaši osam miliona dinara. Drugi slučaj je kada na sopstveni zahtev žele da uđu u PDV sistem. Nekada gazdinstvo hoće da se tretira kao preduzetnik. Podnosi prijavu Poreskoj upravi, iako ne ulazi u PDV, ali postaje deo sistema vođenja poslovnih knjiga. Gazdinstva koja vode poslovne knjige i rade za keš, a to su i uplate preko pošte i plaćanje karticama, moraju da imaju fiskalne uređaje. Nije jedini uslov da se tretira kao preduzetnik, uslov je i da barata sa gotovinom.

Fiskalna kasa, kako objašnjava Pap, nije obavezna za poljoprivredna gazdinstva koja posluju sa firmama i bezgotovinski naplaćuju robu, fakturama. Kada je reč o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, oni svoju robu mogu da naplaćuju mimo kase.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za ovakav promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, kod prodaje sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima i drugim mestima – stoji u uredbi koja govori ko ne mora da drži kasu. – Kada je prodaja u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinjskog porekla, odnosno hrane biljnog porekla.

Poljoprivredni proizvođači, naročito vlasnici gazdinstava, ipak, zbunjeni su novim propisima, pa, čini se da ni ne znaju mnogo šta ih čeka.

– Videćemo kako će situacija da se razvija, jer i dalje ne znamo ništa mnogo o tome – rekao nam je Milivoje Ćorić, predsednik Mreže mladih poljoprivrednika Srbije. – Većini sigurno neće da odgovara da imaju fiskalne kase. Svi sada to drugačije tumače, ali se nadam da ćemo uskoro saznati kako da radimo.

ŠKOLE JEZIKA TRAŽE IZUZEĆE

UDRUŽENJE „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ traži od Ministarstva finansija da odustani od uvođenja obaveze fiskalne kase kod šifre delatnosti 85.5 – ostalo obrazovanje. Reč je o školama jezika i sličnim edukativnim firmama veb-dizajna i slično, što je od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski razvoj. To udruženje smatra da je uvođenje fiskalnih uređaja ovoj vrsti delatnosti besmisleno iz razloga što se uplate obavljaju virmanski uplatnicama, m-bankingom i e-bankingom. Tvrde da će mnogi privrednici biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i pređu na crno tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar